У Києві відкрилась виставка українських стародруків XVI-XVIII століть з унікальної приватної колекції

Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День». Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»
  9 фото
У Музеї книги і друкарства України представили одну з найцікавіших колекцій українських стародруків, що сьогодні зберігається в Україні. Це приватне зібрання відомого українського бізнесмена, колекціонера і мецената Віталія Гайдука, яке нараховує понад 500 українських стародруків. Більшість з них наявні у провідних наукових установах України лише в одному-двох примірниках, а деякі з книжкових раритетів зберігаються тільки за межами України. «У зібранні є дуже багато книг, які взагалі відсутні в наукових колекціях, а ми мали змогу їх не лише бачити, а й повністю описати. Є тут також видання, які науці невідомі – ми будемо вводити їх у науковий обіг уперше», - розповідає «Дню» про наукові відкриття  директор музею Валентина Бочковська–Мартинович.
У 1574-1650 роках в Україні діяли 25 друкарень, у 1651-1720 – лише 13. В колекції Віталія Гайдука зібрані видання 21 найвідомішої тогочасної української друкарні Львова, Острога, Дермані, Києва, Унева, Новгорода-Сіверського, Чернігова, Почаєва, Бердичева. Ця колекція практично репрезентує всю історію українського друкарства – від його початків і до кінця XVIIIстоліття. Зокрема, є в колекції і перша друкована книга – львівський «Апостол» 1574 року, що побачила світ у друкарні Івана Федорова. Загалом у зібранні Віталія Гайдука представлена низка унікальних федорівських друків, серед яких – «Острозька Біблія» 1581 року – перше повне видання біблійних текстів церковнослов’янською мовою в Україні і на всіх слов’янських землях. Тут представлені не лише кириличні, а й латиномовні, польськомовні видання.  «У колекції Віталія Гайдука було два примірники «Острозької Біблії», один з яких колекціонер свого часу подарував Національному університету «Острозька академія», – розповідає Валентина Бочковська-Мартинович.
«Сьогодні далеко не кожен колекціонер, а тим більше з відомих людей, має бажання оприлюднювати свою колекцію. Я вважаю, що це важливий крок – оприлюднення колекції та залучення до цього людей, які можуть фахово підійти до питання. Завдяки такій співпраці науковці мають доступ до унікальних, раніше невідомих раритетів», – пояснює директор музею Книги і друкарства України.
Окрім оприлюднення колекції, її атрибуції науковими співробітниками та виставки, колекціонер вирішив видати науково-популярну книгу подарункового формату «Зібрання українських стародруків XVI-XVIIIст.», в якій представлені не лише наукові описи експонатів з його колекції, а й науково-популярні тексти. Книга покликана допомогти науковцям у подальшому дослідженні стародруків, а також задовольнити інтерес всіх тих людей, які цікавляться подібною тематикою. Зокрема, більша частина накладу буде подарована науковим установам України, університетам та посольствам тих країн, де існує активна і потужна українська діаспора. Над книгою кілька років працювали директор Музею книги і друкарства Валентина Бочковська-Мартинович та заступник директора з наукової роботи Людмила Хауха, яким допомагали провідні українські науковці, що вивчають та досліджують стародруки.
«У Львові, де відбулася перша презентація книги під час Львівського форуму видавців, книжки вже подаровані Національній бібліотеці імені В.Стефаника, Музею Андрею Шептицького, Львівській картинній галереї, Музей історії релігії, Українському католицькому університету та іншим установам. Це дійсно правильний крок і цивілізований підхід до нашого спільного скарбу», – підсумовує Валентина Бочковська-Мартинович і додає, що науковці дуже втішені цим виданням.
Виставка триватиме у Музеї книги і друкарства України до 15 жовтня. Адреса: вул. Івана Мазепи (Січневого повстання) 21, на території Києво-Печерської лаври.
   


СЛУЖЕБНИК. ПОЧАЇВ, 1791. БІБЛІОГРАФІЧНА РІДКІСТЬ. ОДНЕ З КРАЩИХ УКРАЇНСЬКИХ ВИДАНЬ ЦІЄЇ КНИГИ З МІДЕРИТАМИ ГРАВЕРІВ АДАМА ГОЧЕМСЬКОГО, ІВАНА СТРІЛЬБИЦЬКОГО

Коментарі

Популярні публікації