Австрія залишається єдиною країною ЄС, що непохитно зберігає банківську таємницю

Тиждень
Розділ:
Новини
Постійне посилання:
http://tyzhden.ua/News/76759

8 квітня, 2013 12:00


Незважаючи на останні поступки з боку Швейцарії та Люксембурга, Австрія наразі так і не погоджується послабити свої правила захисту банківської таємниці. Про це пише Die Presse.
Після витіку в пресу близько 130 тис імен осіб з 170 країн, яких підозрюють в ухилянні від сплати податків, міністр Люксембурга натякнув, що країна спробує послабити банківську таємницю. До останнього часу Австрія та Люксембург залишалися єдиними країнами з 27 членів ЄС, які відмовлялися приєднатися до системи автоматичного обміну даними з іншими країнами щодо заощаджень в їх банках.
«Міжнародна тенденція йде в напрямку такого інформаційного обміну. На відміну від минулого тепер ми не відкидаємо це настільки жорстко. Ми прагнемо до посиленої співпраці з закордонними податковими органами», - сказав міністр фінансів Люксембургу Люк Фріден в інтерв’ю Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.
В той же час, як пише Die Presse, Австрія все ще рішуче захищає свою банківську таємницю. Ще минулого тижня міністр фінансів Австрія Марія Фектер оголосила, що банківську таємницю не зачеплять. Вона пояснила це довгими традиціями і захистом від надмірного обміну інформацією.
«Ми не зсунемось ні на міліметр. Лінією уряду є те, що банківська таємниця має залишатися», - підтвердив вчора слова міністра її речник.
Замість приєднання до автоматичного обміну інформацією з іншими державами, Австрія робить ставку на збір податку на джерело доходу. Він зачіпає власників рахунків з-поза країн ЄС і стосується доходів по цінним паперам і дивідендам, які автоматично перераховуються в країну власника рахунку. Анонімність при цьому не порушується. Єдиним винятком, коли банківську таємницю можуть зняти, є відкриття кримінальної справи про відмивання грошей. Але для цього потрібне рішення суду.
Таку позицію Австрії неодноразово критикували в ОЕСР, МВФ та  Німеччині. 

Коментарі

Популярні публікації