Хто кому кум в українській полiтицi


25.04.2013 13:20

Хто кому кум в українській полiтицi
Складено унiкальну карту неофiцiйних зв'язкiв на українському владному Олімпі.
Це тiльки у парламентi чи перед телекамерами нашi полiтики чубляться. У повсякденному життi вони будують стосунки мiж собою по-iншому.

Ось, наприклад, вийшов Юрiй Луценко на свободу i вже за кiлька днiв став кумом сiм'ї Порошенкiв. Байдуже що коли екс-мiнiстр перебував за  гратами, як кажуть, на особисту вказiвку Януковича, той-таки Петро Порошенко тяжко працював в урядi, пiдзвiтному Януковичу, - за його ж особистою протекцiєю.

Цей приклад наочно демонструє, яку велику силу в українськiй полiтицi часто має неофiцiйний iнститут кумiвства. Лише на перший погляд  хрещення дiтей - справа суто релiгiйна. Не все так просто. Навiть словники дають таке тлумачення: "У минулому подiбними зв'язками зазвичай пiдтверджували та змiцнювали дружнi стосунки, тому слово "кум" часто використовували у значеннi друг, товариш, приятель".

В українськiй полiтицi та бiзнесi кумiвство вже давно перетворилося в одну з головних рушiйних сил. Дуже часто, коли ми дивуємося з якоїсь нелогiчної поведiнки окремих полiтикiв i цiлих партiй, вона насправдi має дуже просте пояснення: кум робить послугу кумовi. I не має значення, що куми належать до рiзних полiтичних партiй i дiяти спiльно їм забороняє партiйна програма. Це все стає умовнiстю, коли на першому планi фiгурують кумiвськi стосунки.

Отже, дуже часто, щоб зрозумiти, що вiдбувається в українськiй полiтицi, варто знати, хто ж кому кум серед наших полiтикiв. Але де можна почернути такi вiдомостi, у якому довiднику? Ще донедавна ця iнформація була таємницею за сiмома замками i лише уривчасi вiдомостi потрапляли у публiчний простiр.

Та днями цiй великiй таємницi покладено край. Вiдомий дослiдник Сергiй Руденко, вивчаючи впродовж кiлькох рокiв хитрослетення неофiцiйних родинних зв'язкiв серед  полiтикiв та чиновникiв найвищого рангу, спромiгся завершити цю непросту роботу. 

- Чи важко було збирати потрiбну iнформацiю? -- насамперед запитали ми Сергiя.

- У процесi роботи я часто пiдходив до полiтикiв як людина, що пiдготувала не одну збiрку досьє, i прямо питав їх, з ким у полiтицi вони пов'язанi родинно, зокрема як куми, - каже вiн. - Бiльшiсть з них реагувала на це чомусь агресивно, мовляв, це "iнтимна справа" i вони "не будуть виносити такi речi на публiку". Але це не стало менi на перешкодi.

- Чи справдi ваше дослiдження дає докази того, що кумiвськi зв'язки у нашiй полiтицi неабияк впливають на сам змiст нацiональної полiтики? 

- Впливають, однозначно. Кумiвство впливає на життя всiх нас - 46-мiльйонного народу. Ми ще просто навiть не готовi зрозумiти, наскiльки це явище масштабне i всепроникне.

Дуже часто самi полiтики ставляться до обряду хрещення доволi цинiчно. Для багатьох з них iдеться про прагматичнi iнтереси у боротьбi за владу i грошi.

Але, щоб збагнути, як неприродно можуть перехрещуватися полiтичнi iнтереси та кумiвськi стосунки, треба перейти у площину конкретних прикладiв.

Скажiмо, нинiшнiй впливовий депутат у командi Арсенiя Яценюка Олександр Мартиненко ("Батькiвщина") i вже згадуваний Давид Жванiя ("Партiя регiонiв") є один одному кумами. I попри те, що Мартиненко нинi є представником опозицiйної сили, а Жванiя - бiльшостi, вони, як стверджується, зберiгають i добрi особистi стосунки, i бiзнес-зв'язок. Iншим кумом Жванiї є "регiонал" Андрiй Деркач.

Натомiсть Вiктор Ющенко, попри те, що Жванiя хрестив його наймолодшого сина, свого часу став натхненником кримiнального переслiдування Жванiї за пiдозрою в причетностi до його отруєння дiоксином, а також за начебто незаконно отриманий (без виходу з грузинського громадянства) український паспорт. Жванiя ж звинуватив кума в тому, що той вигадав iсторiю про отруєння, якого начебто не було. Справжня "Санта-Барбара"!

- А хто з-помiж українських полiтикiв є, так би мовити, найбiльш багатократним кумом?

- Однозначно Вiктор Ющенко. Я нарахував у нього такий зв'язок аж iз 17-ма вiдомими персонами. Це Микола Палiйчук, екс-голова Iвано-Франкiвської обласної державної адмiнiстрацiї, Микола Катеринчук, народний депутат i пiдприємець (фракцiя "Батькiвщина"), Петро Порошенко, народний депутат i пiдприємець, банкiр Володимир Чвалюк, Олександр Черевко, екс-голова Черкаської облдержадмiнiстрацiї, Оксана Бiлозiр спiвачка й екс-мiнiстр культури, Володимир Гришко спiвак i екс-радник Президента, Оксана Хант (Мороз), власниця магазину "Санахант", Станiслав Аржевiтiн, колишнiй народний депутат, Iван Плющ, екс-голова Верховної Ради, Сергiй Буряк, народний депутат i банкiр, Анатолiй Бурдюгов, екс-прем'єр-мiнiстр Криму, Давид Жванiя, народний депутат i пiдприємець, Павло Науменко, екс-директор Харкiвського авiазаводу, Петро Мiхеєв, екс-голова правлiння банку "Україна"... Є двоє кумiв у Грузiї - Михаїл Саакашвiлi, президент, i Нiно Ананiашвiлi, грузинська балерина.

Ще трьох цiкавих похресникiв має дружина Ющенка - Катерина. Вона, вочевидь, теж "по полiтичнiй лiнiї" чоловiка хрестила дiтей Юрiя Павленка, нинi уповноваженого у справах дiтей при президентовi Януковичу, а при Ющенковi - мiнiстра у справах дiтей, молодi та спорту, так само - Олександра Третьякова, екс-парламентаря i пiдприємця, та Олега Рибачука, екс-голови секретарiату Президента. Iншим вiдомим кумом Рибачука є Третьяков.

- Iншi президенти - колишнi та теперiшнi - не люблять бути кумами?

- Ну чому ж? Другий президент просто мав менше кумiв. У Кучми такий зв'язок був зi Сергiєм Льовочкiним, наближеним функцiонером Адмiнiстрацiї Президента тодi й головою Адмiнiстрацiї Президента нинi, спiваком Iво Бобулом i вже згадуваними за Ющенковими зв'язками Юрiєм Павленком i Оксаною Хант (Мороз). Остання, до речi, встигла покумуватися i з донькою Кучми - Оленою Пiнчук (тодi Франчук).

- Себто, Кучма є кумом дочки соцiалiста Мороза? 

- Не зовсiм так. Оксана - вiддавна знана у столичнiй "тусiвцi" особа, власниця популярного у столичних багатiїв бутика дуже коштовних речей. Полiтики найвищого рангу там частi покупцi.

- А серед теперiшних високопоставлених чiльникiв вам вдалося встановити кумiвськi стосунки?

- Тут я би вiдзначив трiумвiрат кумiв -- Юрiй Бойко, вiце-прем'єр-мiнiстр, Дмитро Фiрташ - спiввласник компанiї "РосУкрЕнерго", облгазiв, хiмiчних i титанових пiдприємств, i Ганна Герман - народний депутат вiд Партiї регiонiв, у минулому заступник глави Адмiнiстрацiї Президента. До речi, глава Адмiнiстрацiї Президента хрестив онука Ганни Герман. Ось вам i поясненя, чому в одному з iнтерв'ю вона сказала: "Я справдi маю давнi добрi та теплi стосунки з Сергiєм Льовочкiним". Ось так, якщо нема змоги до своєї дитини хрещеним запросити, то бодай до внука!

До речi, щоб зрозумiти, чому Сергiй Льовочкiн так добре почувається у крiслi глави Адмiнiстрацiї Президента, варто поцiкавитися, хто кум у нього.

- I хто?
- Cам Вiктор Янукович.

- На дещо нижчих рiвнях у правлячiй партiї кумiвство теж  присутнє?
- Гадаю, людям, якi нарiкають на брак справедливостi в наших судах i правоохоронних органах, може бути цiкавим вивчення ланцюжка кумiв у структурах, що вiдповiдають за дотримання законностi.

Наприклад, депутат-"регiонал" Сергiй Кiвалов очолює парламентський комiтет з питань верховенства права та правосуддя. При цьому вiн же є членом Вищої ради суддiв i має вирiшальне слово у визначеннi долi кожного суддi. Вiн теж має дуже цiкавого кума. Знаєте, кого? Голову Вищої ради юстицiї - Володимира Колесниченка.

А депутат-"регiонал", екс-генпрокурор Святослав Пiскун є кумом суддi Конституцiйного суду, екс-засупника генпрокурора Сергiя Винокурова, та ректора Нацiонального унiверситету податкової служби Петра Мельника. А ще його кум - Дмитро Понамарчук, у минулому прес-секретар В'ячеслава Чорновола.

- До речi, а Юля Тимошенко була помiчена у кумiвських схемах?
- Менi вiдомi тiльки двоє кумiв Юлiї Тимошенко - це Наталя Ветвицька, колишня дружина Дмитра Ветвицького, соратника подружжя Тимошенкiв по ЄЕСУ, та, власне, сам Дмитро Ветвицький, колишнiй народний депутат вiд БЮТ.

- А як трапилось, що Вiктор Медведчук має за кумiв двох вiдомих росiян - Путiна i Медведєва?
- Це було, ще коли Медведчук очолював Адмiнiстрацiю Президента України, 2004 року. Путiн уже був президентом, а Медведєв - ще не президентом i не прем'єром, але вже одним iз найнаближенiших до Путiна дiячiв. Вони хрестили донечку Медведчука i телеведучої Оксани Марченко. Ясно, що з обох бокiв це було насамперед полiтичне кумiвство. Медведчук у такий спосiб пiднiмав свою вагу в Українi, а росiйське керiвництво отримувало надiйного лобiста на Банковiй.

Наразi Москва не бачить своїм кандидатом на наступних президентських виборах жодного з чинних рейтингових українських полiтикiв. Тож не виключено, що росiйськi куми можуть спробувати зробити ставку на українського кума - Вiктора Медведчука. Якби вiн виграв вибори, то став би першим Президентом України, що є кумом-родичем президента Росiї. Далi, як каже Вiктор Федорович, додумайте самi.

- Чи зауважили в кумiвських зв'язках наших молодих опозицiонерiв, наприклад, Арсенiя Яценюка?

- Так, вiн кум Андрiя Пишного, народного депутата, правої руки Яценюка у партiї "Фронт змiн". Вони товаришують ще з часiв, коли разом жили у Чернiвцях, де мали спiльний бiзнес.

- Чи є полiткуми у Вiталiя Кличка?

- Є, це Артур Палатний. На торiшнiх парламентських виборах Палатний потрапив у прохiдну частину виборчого списку "Удару", попри те, що його забракував рух "Чесно", iз яким "Удар" уклав угоду про монiторинг списку на предмет наявностi в ньому людей, що не вiдповiдають критерiю доброчесностi. Кличко не зважив на це, бо, вочевидь, не мiг образити кума.

- Знаю, що частина полiтикiв беруть за кумiв не бiзнесових чи полiтичних колег, а артистiв-зiрок. Хто з полiтикiв пiшов цим шляхом?

- Син прем'єр-мiнiстра, народний депутат Олексiй Азаров має за кумiв продюсера Тимофiя Нагорного та його пiдопiчну спiвачку Мiку Ньютон. Нестор Шуфрич - спiвачку Iрину Бiлик, Iрина Бережна - спiвакiв Анi Лорак i Фiлiпа Кiркорова. Не вiдстає вiд депутатiв iз де-факто очолюваної чоловiком партiї i дружина Президента Людмила Янукович. Вона -- кума Вадима Писарєва, художнього керiвника Донецького театру опери i балету.

Депутат-"свободiвець", актор Богдан Бенюк має кумом директора дитячного видавництва "А-БА БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Iвана Малковича й актора Анатолiя Хостiкоєва. Але це той рiдкiсний випадок у полiтицi, коли про кон'юнктуру не йдеться - вони-бо колеги Бенюка по творчому цеху.

- А чи є приклади, коли куми-полiтики шкодували, що пов'язали один з одним долi?

- Таких зруйнованих кумiвських дуетiв не бракує - серед донецьких це опозицiонер-полiтбiженець Михайло Поживанов i секретар РНБО Андрiй Клюєв, якi породичалися, коли ще працювали на обласному рiвнi. А нинiшнiй депутат-"регiонал" Микола Рудьковський зблизився пiд час студентської революцiї 1990 року з недавнiм парламентарем-б'ютiвцем Вiктором Уколовим аж до того, що стали кумами; потiм їхнi полiтичнi шляхи кардинально розiйшлися. Тi ж Порошенко з Ющенком... Кум i бiзнес-партнер Павла Лазаренка Петро Кириченко взагалi дав в Америцi свiдчення проти свого кума, на пiдставi яких екс-прем'єровi "впаяли" тюремний термiн, а самого Кириченка звiльнили вiд вiдповiдальностi за злочини.

- Отже, ваш прогноз: чи iнститут кумiвства i надалi матиме незвично великий неофiцiйний вплив на українську полiтику?

- Безумовно. У цьому навiть не варто сумнiватися.

Андрiй ГАНУС
 

Коментарі

Популярні публікації