Мешканці зони відчуження "з'їдають" за рік п'ять норм опромінення


Україна, Сьогодні, 17:51

Повернення людей в Чорнобильську зону почалося одразу ж після початку їхнього звідти виселення.

25-річчя аварії на ЧАЕС_12
Артур Бондарь/ТСН.ua
При нормі опромінення в 1 мілізіверт, на рік люди в зоні отримують 5
Самосели у зоні відчуження поблизу Чорнобильської АЕС отримують у кілька разів більшу дозу опромінення через споживання вирощених у забрудненій зоні продуктів.
Про це йшлося у спеціальному випуску програми "Помста природи. Український вибух" на телеканалі "2+2".
Повернення людей в Чорнобильську зону почалося одразу ж після початку їхнього звідти виселення. Біля сотні мешканців села Іллінці відмовились від евакуації і втекли в сусідній ліс. Можливо, тут людям допоміг багатий партизанський досвід, отриманий місцевим населенням ще за часів війни. Повертались, як правило, жителі сіл та приватного сектору міста Чорнобиля, переважно літнього віку – мешканці Прип'яті назад майже не їхали.
В опитуваннях самосели називали дві основні причини повернення – невлаштованість на новому місці та нудьгу за рідною домівкою. Першу і єдину спробу міліції насильно виселяти самоселів за межі зони припинили солдати однієї з місцевих військових частин. Після цього між самоселами і місцевою адміністрацією утворилася хитка рівновага. Самопоселенці призвичаїлись до існуючих умов і поступово сформували свій, унікальний, образ життя.
"Кажуть від радіації рак нападає, а мене ніякий чорт не бере. Картоплю пашу, огірки пашу. Може огірка дати ? Чи радіації боїтеся?", - пропонує баба Марія.
Такі як вона, при нормі опромінення в 1 мілізіверт, на рік отримує 5, за рахунок внутрішнього опромінення. Це через те що самосели їдять овочі та фрукти із власних городів. Ловлять рибу, ходять в ліс по мед, гриби та ягоди. І вперто намагаються пригощати усім цим кожного, хто не несе загрози.
Уся самоорганізація спільноти будується навколо найавторитетнішого місцевого мешканця – "старости". Хоча тут кожен – староста - людей молодших за 50 років не побачиш. Утім ще кілька років тому діти привозили декому із самоселів онуків – "оздоровитись на літо". Сьогодні дехто з дітей, чиї батьки доживають віку у зоні, хочуть повернутися до життя на природі. Пані Ольга добивається, щоб для місцевих виселенців відкрили вільний в'їзд у Чорнобиль.
Нині вона в гостях у 90-річної мами може перебувати лише 5 днів. Кількість самих мешканців зони невпинно зменшується. Через дуже похилий вік більшості з них. На сьогодні їх нараховують не більше, ніж дві сотні, і зовсім скоро цей історичний феномен може зникнути взагалі.

Коментарі

Популярні публікації