Мрії про Українську імперію

Залишив кілька своїх постів у групі Український цивілізаційний проект, що на ФБ, з приводу отого самого УЦП. Пропонований нижче пост - найбільший. Спробував кількома реченнями сформулювати історичні передумови транснаціонального міфу, на основі якого можна  буде сформулювати ідеологію Української імперії, яка і може стати Українським цивілізаційним проектом. Діячі Українського республіканського клубу і Тарас Бебешко зокрема, бачать УЦП в межах України з можливими сателітами у вигляді Молдови чи Білорусі. 
Чорноволівська ідея країн Балто-Чорноморського союзу вже похована, оскільки Польща і країни Балтії сьогодні вже входять до іншого союзу - Європейського. Хоча ця ідея і так була гнила, як і все, до чого торкалися руки В.Чорновола (РУХ, автономія і федеративний устрій і т.п.). Бути лімітрофами між Німеччиною і Росією - не найкращий цивілізаційний вибір для України, але колишній журналіст Чорновіл навряд чи це розумів.
Там же я пишу, що однонаціональна держава не може бути ще й цивілізацією, бо тоді цивілізацій буде у світі, як в собаки блох. Навіть такі б неначе однонаціональні держави, як Стародавній Єгипет або сучасна Японія в певні періоди своєї історії були імперіями. Якщо ми ставимо своєю метою розвал Росії, то не для того тільки, щоб оголосити Молдову своїм сателітом. Занадто дрібне завдання. Задача не максимум, а оптимум - відновити Улус Джучі.  
     Тобто приєднати до України всі етнічні землі, де тільки живуть чи жили українці, за винятком, можливо Примор'я. Це - Північний Кавказ, Поволжя, Центрально-Чорноземний район Росії, напевне Татарстан і Башкортостан, Казахстан (більшу частину аж по Іртиш) з Південним Уралом і степовими районами Сибіру, Каракалпакстан. Це зробить нас, українців, господарями азійського Хартленду і, опосередковано, господарями Євразії, а, значить, і світу. Ну, якщо мислити в категоріях "Великої шахової дошки"  пана Збіґнєва.
Яке українці мають відношення до Золотої орди? А ми її збудували! Бо домінуючим етносом Орди були половці (кипчаки), а ми з кримськими татарами, казахами і каракалпаками є їх прямими потомками. Якщо один ваш дід воював в УПА а інший - служив в НКВД, то це ж не значить, що Ви виключно бандерівський потомок. Отак і з половцями. Москальські історики мало що вкрали нашу історію, так вони ще  наполягають на тому, що ми слов'яни, хоч самі є фінно-уграми. Але ж слов'яни не жили в степу. Там жили половці (жителі Поля). Це якийсь давньоруський філолог-невдаха, що писав літопис, виводить назву половців від полови. Але ж в Азії не було блондинів, як масового явища, і не могло бути.
Зукраїнізувати територію Улусу Джучі буде не важко, враховуючи його повну русифікацію, можливо за винятком Каракалпакстану. Вона і так часково ментально українізована, попри русифікацію українців. В усякому разі, зробити це буде не складніше, ніж українізувати Донбас. Для цього буде створено багато смимулів (в перекладі з латини - дрючок). Однак повну українізацію ми робити не будемо, позаяк і Бату-хан та його потомки такого не робили. Українська мова буде загальноімперською, а кожна тюркомовна нація буде вільна використовувати ще й свою власну мову. Російська мова - не тюркська, тому російськомовні території підлягатимуть українізації, але й тут ми обмежимось діловодством і вищою освітою.
        Квінтесенція ідеології - ми всі діти нашого великого батька Чінгісхана. Чи не розвалиться з часом наша імперія? Може розвалитися, але потім повинна знову об'єднатися, як Китай. Ми об'єднаємо всі євразійські степи, крім Угорщини. Це створить спільну культуру і лінгву-франко, тобто українську мову. Ісламський фактор? Ми створимо секуляризовану державу і суспільство. Але мабуть я вже забагато написав, як для комента до комента. Наша відповідь Тарасу Бебешку:

"Taras Bebeshko: п. Юрію, в українців є два вибори:
1) Окупанто-центричні (Московсько-, Европейсько-, Ординсько-, ...) - і то є філософія раба." 

Мій нещасний азійський народ, якби був таким цивілізованим, як його хочуть бачити європейці, малював би на своїх картинах визволителів Альгірдаса і Вітаутаса. Натомість він малює беклярибека Мамая, хоча мав би його зневажати. А за великих визволителів із Жемайтії (Жмуді) у нас і професійні історики нічого не знають. 
Може Мамая пам'ятають тому, що він наш? А імена завойовників забули, а, ймовірніше, ніколи й не знали? Розкопали наші археологи у Торговиці (зараз село на околиці Новоархангельська, що на Кіровоградщині) водогін, який там був до Синьоводської битви (1362р.). А коли у Вільнюсі з'явився перший водогін? А в Києві? Ну а в Парижі? Ніде, крім Італії, в цивілізованій Європі водогонів тоді не було. Та й в Італії ті водогони від римлян лишились. Нові, власне італійські, почали десь з 16-17 ст. будувати. 
Але всі мої аргументи для п.Тараса то - "філософія раба". А хто ж ту Орду збудував? Браття дали Бату-хану аж 2000 монголів. І це на територію від Карпат і до Іртиша та від Льодовитого океану і до Кавказу і Хорезму включно. Тому й залишився Бату-хан у спогадах булгарського народу Саїн-ханом (Справедливим ханом), бо правив мудро, бо інакше  неможливо було правити такою великою територією. Одна кипчацька знать чого була варта? Всі оті Котяни...
    Депортували знать у Монголію, щоб там їхні вміння і знання військової справи використовувались для завоювання Китаю. Решта в Угорщину повтікала, але ніхто з кипчаків не повстав, бо правда була на боці хана, а не кипчацької знаті. 
А Орду збудували русини, булгари, алани, а головним чином половці (кипчаки) та інші тюрки, що населяли більшу частину сучасної України. І меншу частину також вони населяли. Читайте у Грушевського перелік, на півсторінки, тюркомовних географічних назв від Галичини до Чернігівщини. 
Від змішання тюрків та русинів і постали ми, українці. Оті всі чорноброві, кароокі та чорночубі. Але ж вам, європейцям, подобаються "білокурі бестії"? Ну, білокурі у нас теж частково збереглися... серед поліських боліт, куди конем не заїдеш, а коли й заїдеш, то ніде коней пасти. 
Але вам, європейцям, ближчі не наші кровні браття татари, а дикі жмудські завойовники, бо вони, бач, православні і в їхніх канцеляріях  кирилицею писали. Ну що ж, як написали одні з європейців на воротах концтабору (теж європейський винахід): Кожному - своє!

Коментарі

Популярні публікації