Окремі групи «спрощенців» можуть ліквідувати на вимогу МВФ

Окремі групи «спрощенців» можуть ліквідувати на вимогу МВФМіжнародний валютний фонд вважає, що Україні потрібно скоротити кількість груп спрощенців і підвищити для них податки. Відповідні рекомендації містяться у звіті фахівців фонду з бюджетних питань, пише Forbes.ua

Зокрема, фахівці МВФ вважають занадто низьким розмір податків в першій і другій групі. До першої категорії віднесені фізособи, які торгують на ринках або надають побутові послуги населенню, не мають найманих працівників, та з оборотом до 150 тис. гривень на рік, до другої - підприємці, які працюють в ресторанному бізнесі або надають побутові послуги населенню, мають не більше 10 найманих працівників, і з оборотом до 1 млн гривень на рік. Перші платять податок 1-10% від мінімальної зарплати, другі - 2-20% залежно від регіону.

Також у фонді радять скоротити кількість підприємств, які можуть працювати у другій і третій групах (до третьої категорії віднесені фізособи-підприємці, які мають не більше 20 найманих працівників з обсягом доходу не більше 3 млн гривень на рік), за допомогою посилення вимог для них, а четверту і п'яту взагалі ліквідувати.

У четверту групу можуть входити юрособи з оборотом до 5 млн гривень і кількістю працівників до 50 осіб. Їх обкладають податком з обороту у розмірі 3% для платників ПДВ, і 5% - для тих, хто його не платить. До п'ятої групи належать фізособи-підприємці з оборотом до 20 млн гривень і персоналом до 20 чоловік. Вони платять 7 і 10% податку з обороту, залежно від сплати ПДВ. У шосту групу входять підприємці-юрособи з оборотом до 20 млн гривень і персоналом до 50 чоловік. Вони також платять 7% або 10%.

Нагадаємо, що під час ухвалення Податкового кодексу спрощену систему намагалися скасувати, що призвело до масових протестів підприємців. У результаті систему залишили, поділивши спрощенців на чотири категорії, до яких в середині 2012 року додали ще дві.

Коментарі

Популярні публікації