Про походження козаків і чумаків. Авторська версія

Для ЖЖ-френда vasovl виклав у коментарі до його статті власну версію походження козаків і чумаків:
Прочитав, але відповіді про походження козаків не знайшов. Концепція Антоновича-Яворницького добра тим, що підтверджується документально. Але щодо періоду, по якому документів не збереглось, це дуже нагадує теорію походження життя на Землі. Одні вважають, що життя зародилось тут. Інші - що було занесене на Землю разом з метеоритами, а виникло десь на інших планетах.
Так і у Вас. Спочатку були татарські козаки, а потім якось козацького ладу навчились і українці. По чому й б'ють, як не по голові!
А як оті татарські козаки виникли? Чому українці навчились козакувати, а молдовани ні?
Моя власна гіпотеза полягає в тому, що козаки - тюркський аналог монгольских "людей довгої волі". В цьому розумінні козаки - продукт розкладу родо-племінних відносин у тюркських народів: половців, чорних клобуків та інших. Якщо ти покинув свій рід і плем'я то вже й козак. Робили це звісно лише пасіонарії або люди за виняткових обставин, наприклад загибель племені. Насправді козаками могли стати і не тюрки - бродники. Історики знають про них лише те, що жили вони серед половців і ймовірно були християнами. Чому половці не переловили бродників і не продали на найближчому невільницькому базарі? - цього питання не задає ні один класичний історик. А відповідь може бути лише одна: половці були заінтересовані в існуванні бродників у власних степах. А це могло бути лише за умови, якщо бродники були переважно землеробами, а не мисливцями і рибалками, як вважають класичні історики. Власне і половці не були виключно кочівниками... Але лише симбіоз кочівників та землеробів робив половецькі степи автономними в господарському відношенні.Це в Монголії кінь добуває траву копитом. А в Україні раз на кілька років випадає сніг 1-1,5 м глибиною. Подохнуть коні, а про овець і не говоримо. Але коли є скирта сіна, то й кочувати у Приазов'я не потрібно! А в бродників сіно завжди є.
Якщо ми поглянемо на економіку Золотої орди, то побачимо, що Орда експортувала зерно через Азак (Азов) та Білгород-Дністровський (АК-Кермен, Четатя Альба). Хто те зерно вирощував? Хто годував мегаполіси Сарай-Бату і Сарай-Берке? Ну не з Московії ж, з нечорнозем'я, йшло збіжжя! Звичайно, цим займалось місцеве населення: половці і бродники.
І поділ козаків на татарських і українських з'явився лише з появою Кримського ханства, а точніше, з ісламізацією татар. Кипчацька мова була зрозуміла на всій території Орди. Нею говорили навіть кримські вірмени. Бродники повинні були бути білінгвами. Тому з початком ісламізації бродники вже не могли бути в одному війську з татарами. Але військова термінологія лишилась татарською.
Згодом до бродників дійсно стали приєднуватись вихідці з України. Далі все по Яворницькому.
Аналогічно було і з чумаками. З'явилися чумаки згідно ханського указу. Рашид-ад-Дін описує перевозки вантажів між Ханбаликом (Пекіном) і Каракорумом. Те ж саме було і в наших степах. Селянин з Лісостепу не поїде в степ. Менталітет не той! Ну й мову населення степу треба було знати. Перевозили чумаки сіль, зерно до портів Причорномор'я та інші вантажі. Спочатку в кордонах Золотої орди. А коли Литва захопила степи, то без чумаків вже обійтися не могли. От вони й чумакували до середини 19 століття.

Коментарі

Популярні публікації