Чингісхан був казахом

24.01.2013 13:20


Знаменитий завойовник Чингісхан був не монголом. Такої думки дотримується відомий дослідник історії Золотої Орди, автор книг "Країна Моксель" та "Москва Ординська" Володимир Білінський. Він стверджує, що насправді Чингісхан був казахом і його рід походив із тюркомовних племен .

"Кияти, киреїти, наймани і меркити, – це не монгольські, а тюркомовні племена. Залишки їх лишилися на території сучасного Китаю, але мова племен – казахська, – каже Володимир Броніславович. – За життя Чингісхана державною мовою його імперії була споріднена казахській уйгурська мова. Батько Темуджина (у казахській вимові Теміршина) Єсюгей був ханом киятів. Матір'ю – Оян із роду меркитів. Жінка Чингісхана – Борте була з казахського роду кониратів. Всі сини покорителя світу носили тюркські імена. Сам Чингісхан (Шингисхан) казахською означає "світлосяйний хан". У монголів ні тоді, ні досі не було таких імен. Слово "хан" теж виключно тюркське, а не монгольське. Монголи своїх правителів називали титулом "контайчі". Обирали Чингісхана на звичайному казахському курултаї. У монголів такого слова немає. Лише казахи, які сповідували тенгріанство, ховали своїх покійників у таємних місцях, про які мало хто знав. Про цей звичай писав європейський посол до Золотої Орди Плано Карпіні. Він бачив цей обряд. У ті часи монголи відвозили своїх померлих на кладовище й лишали там під відкритим небом".
Білінський вважає, що російська історія приховувала цей факт аби не зізнаватися в тому, що свого часу росіян підкорили казахи, які згодом увійшли до Російської імперії й були підлеглими російських царів. Тому всю славу завойовників віддали далеким монголам.
"Офіційне визнання казахського походження Чингісхана станеться найближчим часом, – прогнозує історик. Казахстан досі оглядається на Росію і Китай, які мають свої точки зору і не збираються поступатися історичними міфами".

Коментарі

Популярні публікації