The Financial Times: китайці дійсно планують засівати українські землі, але не 3 млн га, а 100 тис га

Видання припускає, що угоду можуть підписати найближчим часом

Новина про те, що Китай має намір придбати до 3 мільйонів гектарів української землі - швидко розійшлася в Інтернеті, але виявилася дещо передчасною. Насправді цифри були перебільшені, та й сама угода ще не підписана.
Фото: vidomosti-ua.comФото: vidomosti-ua.com
На цьому стверджує впливове видання The Financial Times, йдеться у статті "Slate.fr".
Газета зауважує, що Сіньцзянський виробничо-будівельний корпус і українське підприємство KSG Agro уклали договір про передачу в користування Китаю 100 тис гектарів землі для посівів та свинарства. Однак потім ЗМІ чомусь повідомили про нібито 3 мільйони гектарів терміном на 50 років. Така площа дорівнювала б 5% території України або цілої Бельгії.

Оскільки сторони ніяких угод ще не підписали, то про суму китайських вкладень теж не йдеться. Як би то не було, на думку місцевої газети Kyiv Post, мова йде як мінімум про $2,6 мільйони.
На сайті KSG Agro з'явилося спростування, в якому зазначається, що "31 травня 2013 року агрохолдинг KSG Agro підписав протокол про наміри з Xinjiang Production and Construction Corps, Chine National Corporation for Overseas Economic Cooperation, China - Ukraine International Engineering Cooperation Association Limited".
Українське підприємство "і китайська сторона працюють над контрактом про співпрацю в проекті установки систем крапельного зрошення на площі 3 тис гектарів в 2014 році". Цей проект є "першим етапом, надалі можливе поетапне збільшення площ під крапельним зрошенням, а також співробітництво в галузі застосування сучасних технологій у рослинництві, овочівництві та свинарстві".
Нарешті, в KSG Agro уточнюють, що "не мають наміру і права продавати землю іноземцям, в тому числі і китайцям". Українське законодавство забороняє подібну практику.
Таким чином, український і китайський підприємства дійсно уклали договір, проте його масштаби не мають нічого спільного з тим, про що писали певні ЗМІ. Як би там не було, з урахуванням продовольчих потреб Китаю (у 2010 році країна імпортувала 1,5 мільйона тонн кукурудзи), подібні угоди можуть з'явитися вже найближчим часом.
Торік Китай вже надав Україні позику в $3 мільярди, щоб тим самим активізувати імпорт кукурудзи.

Коментарі

Популярні публікації