У відповідь на кабальні контракти "Газпрому" Україна реверсом закачає 30 млрд куб газу

Держава сподівається отримати кращі ціни

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розраховує на 30 млрд кубометрів газу за реверсним постачанням з низки напрямків.

Ілюстрація: fishki.netІлюстрація: fishki.net

    Про це заявив у вівторок, 24 вересня, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, інформує "Інтерфакс-Україна".

    "Є необхідність якомога більше скоротити обсяг закупівель у російського "Газпрому". Потреба реверсу визначена у нас економікою, сьогодні становить приблизно 30 мільярдів", - зауважив чиновник.
    За його словами, ці реверсні поставки передбачають не лише техніку передачі, але і найкращі ціни: "Якщо вони будуть запропоновані, і інші держави будуть дотримуватися умов Енергетичної хартії, і ми збільшуватимемо цей обсяг".
    Він наголосив, що на сьогодні, згідно з технічних оцінками, до 15 мільярдів кубометрів можна отримати тільки з боку Угорщини та Словаччини.
    Говорячи про нові джерела реверсних поставок газу, він зазначив: "Це може бути газ або російського походження за іншими ГТС - Північний потік (газопровід між РФ і Німеччинною, який проходить дном Балтійського моря), білоруська ГТС, або це може бути скраплений газ з Північної Африки, газ з Північного моря".
    Як повідомляв iPress.ua, за словами посла ЄС в Україні Яна Томбінського,Словаччини необхідно досягти домовленості з російським "Газпромом" для початку реверсивних поставок газу в Україну. 
    "Газпром" фактично блокує постачання газу німецької RWE через територію Словаччини, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну.
    Напередодні прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що кабальні контракти "Газпрому" змушують Україну диверсифікувати постачання і добувати власний газ.

    Коментарі

    Популярні публікації