Перейти до основного вмісту

Золотоординську піч розкопали біля Астрахані

14.08.2013 11:38

ВІДЕО

Фото: kavkaz-uzel.ru
Фото: kavkaz-uzel.ru
Добре збережений горн для виробництва цегли був виявлений археологами в ході розкопок на території селітреного археологічного комплексу в Астраханській області Росії. Тут же були виявлені кілька монет, які допомогли визначити, що горн був побудований за часів Золотої Орди в середині 14 століття, повідомляє "Кавказький вузол".

Це вже третій горн, виявлений у цій місцевості з 2000 року, але він найкраще зберігся та має найбільші розміри.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчать резиденцію племінника Чингісхана

У давнину в нього обвалився тільки купол, зроблений з сирцевої цегли. Недалеко від місця розкопу були розташовані мавзолеї золотоординської аристократії. Згідно з припущенням археологів, неподалік мав розташовуватися ремісничий центр.

У топкову камеру з обпаленої цегли складали дрова. Повітря проходило через 7 поличок і 8 продухів, в яких могло перебувати до однієї тисячі сирих цеглин, і потім виходило через димову трубу. Виготовлення цеглин займало від 3 до 4 днів.


Для виробництва цегли глину спочатку розміщували в квадратних стандартних формах, які просушували під палючим сонцем. Потім заготовки встановлювали на поличках горна і поступово протягом доби розжарювали їх до температури 1000 градусів за Цельсієм. Після тривалого прожарювання горн остуджували і потім відвантажували готову цеглу на гарби.



Коментарі

Популярні публікації