В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди

17.05.2012 12:05

Джерело: lugansk.comments.ua

1/2 Головною знахідкою стали більше 3000 мідних і срібних монет та заготовки для їх карбування
Співробітники Археологічного Центру "Спадщина" Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля в ході історико-краєзнавчого дослідження знайшли місце розташування річної ставки ханів Золотої Орди 14 століття. Знахідку зробили на території Попаснянського району Луганської області.
Про це ЗМІ повідомив Центр зв'язків з громадськістю університету.
Археологи припускають, що виявлена ставка належала хану Абдаллаху (1361-1370 рр.). Він був нащадком відомого хана Узбека, який розповсюдив в 1320 році іслам в Орді і заборонив посилати на Русь баскаків для збору данини. По суті Абдаллах-Хан був останнім ханом з династії Батия, тобто Батугідом. Він отримав владу при підтримці могутнього полководця і беклярбека (керуючий улусом - ред.) Мамая.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині знайшли унікальний середньовічний шинок (ФОТО)
Головною знахідкою стали більше 3000 мідних і срібних монет та заготовки для їх карбування. Також археологи розкопали свинцеві одиниці ваги, залізні сокири, вудила, мідні та срібні жіночі прикраси, частини олов'яних дзеркал, шматки срібної руди, а також побутові предмети.
"Характерно, що на кількох срібних монетах цього хана, знайдених тут, вперше зустріли нову назву місця карбування - Муаззам Урду (буквально Найвища Орда), - зазначив директор Археологічного музею "Спадщина" СНУ ім. В. Даля Євген Черних. - Є підстави вважати , що саме так і називалася виявлена ставка".
Місце розташування ставки вибрано дуже вдало: звідси відкривається мальовничий краєвид, а на навколишніх пагорбах, як припускають археологи, були розміщені сторожові застави.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До нашестя монгол русичі були високими та м"язистими
Ставкою ханів виявився гребінь вузького вододільного плато діаметром трохи менше кілометра, обмеженого з півдня і півночі ярами. Плато полого спускається до джерел питної води і до переправи на лівобережну донецьку зрозумію - якраз навпроти сучасного оздоровчого табору "Зоря" Кремінського району.
Історичні джерела свідчать, що хани Золотої Орди, крім регулярних таборів в Судаку, Азові, Сараї на Волзі, мали літні ставки, своєрідні резиденції, куди переїжджали зі своїм двором, гаремом, прислугою, охороною, ремісниками і торговцями. Літня ханська база нагадувала місто з сотень юрт, наметів і кибиток. Знайти конкретне місце ханської ставки дуже важко. На території Україні до цього часу вони були невідомі.
"Період історії нашого краю з 13 по 16 століття довгий час був майже невивченим. Складалося враження, що родючі донецькі степи в той час пустували і були позбавлені діяльності людей, тобто не мали своєї історії. Ми підозрювали, що це не так, у чому і переконалися в ході проведеного дослідження ", - зазначив науковий керівник АЦ "Спадщина" професор Сергій Санжаров.
lugansk.comments.ua
Джерело:


Коментарі

Популярні публікації