Археологи вивчать резиденцію племінника Чингісхана

17.06.2013 18:32

Фото: archae.ru
Центральна споруда Кондуйского палацового комплексу, реконструкція професора К. Мінерта

У Забайкаллі археологи почали розкопки резиденції хана Ісунке - племінника Чингісхана. Пам'ятнка археології Кондуйське городище знаходиться в Борзинському районі Забайкальського краю. У роботах візьмуть також участь археологи з Іркутського і Приморського університетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Росії після навали Батия князювали нащадки Чингісхана" - Білінський

Розкопки проводяться під керівництвом Євгена Ковичева, за його повідомленням ІТАР-ТАСС Кондуйське городище є середньовічним монгольським поселенням. У його центрі знаходиться круглий палацовий комплекс, який, швидше за все, належав хану Ісунке - племіннику Чингісхана, який отримав ці землі за особливі заслуги при завоюванні Середньої Азії.

Це перші розкопки Кондуйського городища з 1950 років. У ті часи були досліджены тільки центральні будівлі палацового комплексу. "Цього року ми маємо намір розкопати частину припалацових будівель, зробити кілька додаткових розкопів для визначення масштабів поселення", - розповів Ковичев.



Фото: archae.ru
Важкоозброєний монгольський лучник 1220 рік

Так само археологи мають намір приступити до вивчення середньовічного Хірхірінського городища в Приаргунському районі Забайкалля. "Поселення засноване монголами на початку 13 століття. Воно включало понад 100 глинобитних будинків ремісників та понад 30 феодальних садиб. Головним з них знову ж був палац хана Ісунке", - додав археолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Про Золоту Орду складено чимало міфів"

Тривають дослідження і некрополя Окошки в Краснокаменському районі Забайкалля, де вже виявлено поховання представників монгольської знаті часів Чингісхана.
Ісунке (1185 -?) був третім сином Джочі-Касара, брата Чингісхана. В історії вперше згадується у зв'язку з боротьбою Темучина з Ван-ханом в 1203 році, коли в якості заручника був залишений в ставці Ван-хана разом з братами і матір'ю.



Фото: archae.ru
"Чингисовий камінь" - епіграфічна пам'ятка, гранітна стела з написом старомонгольским письмом, виявлена ​​в Забайкаллі на початку 19 століття. Датується 1224-1225 роками і є, таким чином, найдавнішим зі збережених пам'яток старомонгольскої писемності

1206 року Ісунке був поставлений Чингісханом керувати його особистою охороною. У 1223-му виконував найтаємніші завдання Чингісхана. Ще за життя Чингісхана Ісунке поставив так званий "Чингисовий камінь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монголи в армії Батия становили заледве 20 відсотків

Після смерті Чингісхана становище Ісуке ще більш усталилося і він став спочатку командувати всіма гвардійськими стрілками охорони Угедея і потім при Мунці та Хубилаї командував усією гвардією монгольських правителів. У віці 75 років під час протистояння Хубілая й Аріг-Буго підтримував першого і брав участь у бойових діях. Керував родовим улусом Касара, в який входила значна частина Забайкалля.

Коментарі

Популярні публікації