Екстрені золотовалютні резерви центральних банків країн, що розвиваються скоротилися на $ 81 млрд



Екстрені золотовалютні резерви центральних банків країн, що розвиваються скоротилися на $ 81 млрдЗ початку травня по 31 липня 2013 екстрені золотовалютні резерви центральних банків країн, що розвиваються скоротилися на $ 81 млрд через відтік капіталу і вимушені інтервенції на валютному ринку, пише Financial Times з посиланням на розрахунки аналітиків Morgan Stanley.

Зазначена сума становить близько 2% всіх резервів центробанків emerging markets.

Дані не враховують резерви Китаю, який ділиться цією інформацією лише раз на квартал і у вкрай убогому обсязі, і операції центробанків з початку серпня, що почастішали на тлі розбурханості світових ринків потенційно швидким скороченням обсягів кількісного пом'якшення (QE) в США.

Деякі країни постраждали більше за інших: Індонезія втратила 13,6% резервів, Туреччина - 12,7%, Україна - майже 10%. Індія через різке ослаблення нацвалюти скоротила резерви майже на 5,5%.

У серпні ситуація може виявитися ще гіршою, оскільки побоювання, що Федрезерв перейде до скорочення викупу активів вже у вересні, все посилюються. Вважається, що вливання ФРС надали підтримку ринкам, що розвиваються, тому очікування згортання програми призводять до зниження курсів валют багатьох країн, що розвиваються, зокрема, турецької ліри, індійської рупії, бразильського реала.

Центральні банки ряду emerging markets почали підвищення процентних ставок, щоб підтримати валюту. Наприклад, ЦБ Туреччини на цьому тижні несподівано підняв процентну ставку overnight на 50 базисних пунктів, до 7,75%, після того, як ліра досягла рекордного мінімуму в парі з євро. Передбачається, що тенденція до зростання вартості кредитування в країнах, що розвиваються посилиться в найближчі місяці, незважаючи на мляве зростання економіки.

Разом з тим деякі центральні банки продовжують нарощувати резерви: у Литві, Польщі, Ізраїлі, Латвії та Колумбії вони виросли як мінімум на 1% у травні-липні.

Аналітики Citi цього тижня знову погіршили прогнози зростання ВВП emerging markets - до 4,6% в 2013 році і до 5% в 2014 році.

Коментарі

Популярні публікації