Про реаль-політик і Юлину долю

Сьогодні коментуємо статтю-криптоаналіз Ю.Романенка про те, що значить Звернення Ю.Тимошенко до з'їзду ВО "Батьківщина"

Юрій надзвичайно швидко написав статтю під впливом "Звернення..." Тимошенко до однопартійців і тому частина питань залишилась поза увагою автора.
Неоднозначним лишається прив’язка звільнення Ю.Тимошенко до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. На нашу думку Угода може бути підписана, навіть коли Юля і далі буде лишатись в буцегарні. Політика, особливо політика західних діячів, завжди була цинічною. Це фюрер міг послати Отто Скорцені звільняти дуче. За англосаксами подібних сентиментальностей ніколи не помічалося. Та й Юля — не дуче.
Післятюремний статус Ю.Тимошенко. Добре, звільняємо Юлю. На яких умовах? Якщо просто випустити Юлю на лікування до Німеччини в статусі зека, то це означає передати ув’язнену з рук українського конвою до рук німецького. Після успішного лікування — повернути ув’язнену у зворотньому порядку до Качанівської колонії. Звісно ж, що німці її будуть лікувати кілька років, аж поки не спливе термін ув’язнення. Така ситуація влаштовує Януковича, але не Захід, оскільки останній перетворюється на посібника Януковича і співковоїра Тимошенко.
Тому Захід влаштує тільки звільнення, яке в свою чергу може бути повним (для цього потрібне прийняття відповідного закону) або частковим: Юля особисто вільна, але з незнятою судимістю, що перешкоджає обиратись президентом.
Чи ставить Захід на кандидатуру Ю.Тимошенко? Ні, не ставить. І колишня "міцна дружба з Путіним" тут не грає ніякої ролі. Просто Юля досить самостійна, як особистість. Напевне, буде мстити Януковичу, а Захід йому повинен гарантувати відсутність вендети. А, головне, у Заходу є свій кандидат — Арсеній Яценюк.
Механізм передачі влади в опозиції. Кокс із Квасьнєвським від вояжів до Юлі і Януковича повинні були щось «виїздити». Це буде свобода для Юлі, з непогашеною судимістю, і особисті гарантії для Януковича після 2015 року. Юля мабуть-таки вийде на волю в жовтні 2013 року і стане формальним лідером «Батьківщини». Але до того часу Яценюк понасаджує своїх людей скрізь, де треба. Пасажі про Яценюка в «Зверненні…» — дійсно для того, щоб допомогти йому морально придушити протимошенківські сили в «Батьківщині». Між Юлею та її прихильниками вбивається реальний клин, фактично вона зраджує своїх спільників на користь Яценюка і цим спалює за собою мости.
Механізм передачі влади в країні. Захід не буде підтримувати Януковича на виборах- 2015. І це йому неодноразово повідомляли. Власних сил для перемоги у нього не вистачає, як би «сім’я» не акумулювала ресурси в одній кишені. Тому буде реалізовано операцію «наступник». Янукович по-європейськи привітає переможця (планується, що Яценюка) і побажає йому будувати демократію в Україні. Звісно, що  Захід, а за ним і Росія, визнають, що вибори-2015 були вільними і демократичними.
Звісно ж, що переговори велися не тільки з Яценюком, але й з Кличком, і на тих же умовах: ти — президент, але Хведоровича після виборів не чіпаєш. Юлю після виборів можна цілком реабілітувати, але всі місця вже зайняті, ну, може, спікером призначити... та й то, треба давати дорогу молодим.
Реабілітацію Тимошенко в жовтні 2013 року навіть не розглядаємо, позаяк це не вигідно Заходу і звісно ж Януковичу. Бо в тюремній камері Юля згодна підписати будь-що, але вийшовши на волю навряд чи буде виконувати те, що підписала.
Після 2015-ого. Щоб там не «зметикували втрьох» Янукович, «опозиціонер» і Захід, стороною, що програла, буде українська нація і її репрезентант — ВО «Свобода». Хто б з двох, Яценюк чи Кличко, не став президентом, політика його буде прозахідна, а значить в сенсі національних інтересів — антиукраїнська, хоча «мовну кістку» в бік українців кинуть. Юля на той час ще буде відносно не стара, то ж зможе з числа своїх прихильників створити «Батьківщину-2″, розколовши «Батьківщину-1″. Але Юлині "батьківщинники»  будуть використані Європою для боротьби з націоналістами. Врешті-решт Європа сама ослабне, а українські націоналісти зміцніють настільки, що візьмуть владу в Україні. Але все те буде вже без Юлі.

Коментарі

Популярні публікації