Львівські депутати взялися перенести прах Коновальця в Україну. ФОТО

25.06.2013

Коновалець із сином Юрком. Фото з архіву Святослава Липовецького
Львівські депутати проголосували за створення організаційного комітету із питань увічнення пам'яті та перенесення з Нідерландів в Україну праху першого голови Організації українських націоналістів Євгена Коновальця.
Таке рішення прийняте 25 червня під час засідання сесії Львівської обласної ради, повідомляє урядова агенція "Укрінформ".
Як відомо, у 2010 році на Личаківському цвинтарі Львова перепоховано прах провідних діячів Організації українських націоналістів (демократичної фракції ОУН, так званих "двійкарів") Лева і Дарії Ребетів, які раніше були поховані у Мюнхені.

Тоді ж висловлювалися ідеї перепоховати в Україні і лідера ОУН (революційної) Степана Бандеру, але його онук порадив українцямбільше думати про сучасну політику, а не про історію.
Євген Коновалець - полковник Армії УНР, голова Української військової організації, один із лідерів політичного руху українців в еміграції, перший керівник Організації українських націоналістів (1929 рік).
 Литовський паспорт Євгена Коновальця (1929 рік)
Загинув у 1938 році у Роттердамі в результаті спецоперації, проведеної органами НКВД СРСР.
Могила Євгена Коновальця у Роттердамі. Фото: Олеся ІСАЮК
Похований на цвинтарі Кроссвейк в Роттердамі, однак там закінчується термін оренди місця, де поховано прах голови проводу українських націоналістів, тому постало питання про перенесення його в Україну.
Дивіться також:
© 2010-2012, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".

Коментарі

Популярні публікації