У Росії стає модно вивчати українську мову у вишах

Росія, Вчора, 15:48

Студентам-мовознавцям легко знайти роботу в системі МЗС та у низці державних або приватних компаній.

День української мови та писемності_3
Украинское Фото
День української мови та писемності
У Росії з кожним роком зростає кількість студентів, які вивчають українську мову.
Про це повідомила президент Російської асоціації україністів Галина Лісова, пишуть Вести.
Українську мову сьогодні викладають десь у 10 вишах країни. І це не остаточне число, впевнена Лісова, яка також є доцентом кафедри мов країн Центральної і Південно-Східної Європи.
За її словами, крім МДІМВ, україністів сьогодні готують у Російському Державному Гуманітарному Університеті (РДГУ), МДУ, Московському державному лінгвістичному університеті, в Бєлгородському і Санкт-Петербурзькому держуніверситетах, а нещодавно почали навіть у Сургутському державному педагогічному університеті.
В 2003-му при Білгородському університеті запрацювала єдина в Росії кафедра українознавства. Як розповіла Галина Лісова, на ній задіяні за різними спецкурсами та спеціальностями близько 3 тис. студентів.
"У цілому в україністиці йде тенденція розвитку, збільшення груп, кількості університетів, які викладають українську мову, - каже Лісова. - І цю тенденцію я спостерігаю останні 20 років. Причому випускники попередніх років різних вузів вже теж займаються педагогічною діяльністю".
У вересні 2012 у МДІМВ при співпраці з Київським Національним Університетом ім.Т.Г.Шевченка відкрили російсько-українську магістратуру. Поки на кафедрі "Східно-європейське дослідження" (так називається нова спеціальність) навчаються 5 магістрантів з російської сторони і 7 - з української. У магістрантів загальна програма, і вони отримують два дипломи - МДІМВ і КІМО.
Проблем із працевлаштуванням у студентів-україністів, як правило, немає, уточнює філолог Лісова. Адже крім української, студенти вивчають ще кілька іноземних мов. Крім обов'язкової у більшості вузів англійської, із додаткових дисциплін можуть бути польська, угорська, чеська тощо.
"Такі фахівці певного профілю часто працюють не тільки в системі МЗС, але й у низці державних або приватних компаній, де потрібні люди зі знанням таких мов, регіонознавці", - пояснила Лісова.
Втім, незважаючи на зростання інтересу до української мови, надлишку україністів в Росії поки не спостерігається. А в системі шкільної освіти про українську і зовсім не згадують. Навіть у Москві зібрати необхідну кількість школярів, які бажають вивчати мову, не виходить кілька років поспіль.
За словами Лісової, у попередні роки було всього 11-12 осіб, чого для формування повноцінного класу мало.

Коментарі

Популярні публікації