Деградація Януковича: від глави держави - до регіонального лідера?

Деградація Януковича: від глави держави - до регіонального лідера?
Сьогодні Віктор Янукович офіційно заговорив російською. Сталося це на відкритті пам’ятника Незалежності у Харкові, який встановлено на площі Конституції.
Виступ Президента, який, нагадую, залишається офіційною особою, транслювався по усіх телеканалах. Тому говорити, що хтось чогось не дочув, не випадає.
У цьому контексті виникає закономірне запитання: а чи мав право глава держави у Харкові, де, як відомо, прийняте рішення про «другу регіональну мову», робити свою промову російською?
Одна справа, якби ВФЯ знаходився «у робочій відпустці», чи поїхав на Слобожанщину як приватна особа – хай тоді розмовляє хоч китайською. Але, як повідомляє пресс-служба Адміністрації Президента, це була офіційна робоча поїздка.
Не так давно мені розповідали іншу історію. Мовляв, один із глав обладміністрацій західного регіону, якого викликав Віктор Федорович на зустріч, перейшов з ним на російську. Хотів сподобатися. Янукович зупинив його на півслові і запитав, з яких це пір губернатор говорить мовою сусідньої держави?
З того часу пройшло кілька місяців. І шось, очевидно, надломилося в розумінні у Віктора Федоровича. Адже перша офіційна промова російською – це яскравий сигнал, великій частині України. Не тій, яка цю мову вважає рідною. Не знаю, хто нарекомендував такий креатив, але факт: Янукович, який себе з усіх сил позиціонував як всеукраїнський лідер, знову стає лідером одного чи двох регіонів.
Невже елементарну логіку сприйняття перемогло бажання сподобатися тисячі людей, яких звезли подивитися на Президента? Буде дивно, якщо цей крок опозиція не використає у своїй передвиборчій кампанії.
Є тут і частина юридичної складової. Адже згідно Конституції України (стаття 102) Президент України є главою держави і виступає від її імені.
Особисто я протии того, щоб Президент моєї держави виступав російською. Хоча б тому, що офіційну мову України ще ніхто не відміняв. Якщо, звичайно, таких планів не виношує один з головних технологів АП американець Манафорт. Кажуть, що саме він прораховував ризики від введення в дію російської-«регіональної».
У цьому світлі показовим виглядає лавиноподібна підтримка закону про регіональні мови (вірніше – про одну з них) у місцевих радах Східного регіону. Без відповідної відмашки зібрати влітку депутатів фактично неможливо. Сьогодні ця кампанія отримала ще й моральну підтримку від Президента. При такому підході уже й не важливим стає, яка офіційна мова на папері записана.
Цікаво, навіщо були усі ті ігри з інтелігенцією, яку до Криму запрошували радитися, що робити з мовним законом? Президент сьогодні сказав усе..
Наш коментар:
На думку Віталія Портникова, Янукович про всяк випадок готує для себе запасний аеродром - таку собі Східноукраїнську республіку, де він гарантовано буде президентом. Це коли він пролітатиме на загальноукраїнських президентських виборах. А таки пролетить, в цьому ніхто не сумнівається.

Коментарі

Популярні публікації