На Афоні ченці відбили штурм спецназу "коктейлями Молотова"

 • Світ


На Афоні ченці відбили штурм спецназу "коктейлями Молотова"
Ченці відбили атаку клоччям, що палало, і камінням.
Фото: nnm.ru
На священній горі Афон у Греції сталися сутички між спецназом і священнослужителями з монастиря Есфігмен. Грецька поліція спробувала взяти штурмом бунтівний монастир, щоб виселити священнослужителів за рішенням суду. Однак ченці відбили атаку клоччям, що палало, і камінням.

Судові пристави і співробітники поліції сьогодні вранці, 29 липня, прийшли до монастиря, щоб виселити з нього ченців за рішенням суду. Правоохоронці спробували виламати монастирські ворота, у відповідь ченці закидали їх клоччям, що палало, пляшками із запалювальною сумішшю і камінням.

Легкі поранення отримав один зі священиків. Поліцейські призупинили операцію і покинули Афон. Жодних арештів і затримань проведено не було.

Близько 20 ченців у тисячолітньому монастирі Есфігмен живуть уже багато років в стані облоги через конфлікт з Константинопольським патріархом, що почався в 1965 році.

Приводом стала зустріч Константинопольського патріарха Афінагора з папою Римським Павлом Шостим і подальша співпраця з католиками, яку есфігменіти розцінили як відступництво патріарха від православної віри.

Дев'ятнадцять афонських монастирів і призначена церковною владою "легальна" громада Есфігмена постановили, що ченці обителі є розкольниками. У 2009 році суд засудив 14 ченців та ігумена Мефодія до року в'язниці умовно за порушення громадського спокою і відмову виконати рішення церковних і світських властей і покинути монастир, що належить чернечій республіці.

Патріарх Константинопольський Варфоломій I прийняв рішення виселити "старе братство" з Афону і заселити туди інше, більш лояльне до Вселенського патріарха.

Суд Халкідікі також виніс рішення про те, що 20 ченців повинні покинути монастир і передати його ченцям "нового братства", створеного за підтримки церковної влади Афона.

Однак священнослужителі продовжують чинити опір і оборонятися від світської влади. На сайті чернечого братства з'явилося повідомлення про те, що монастир атакують, творять насильство і беззаконня.

Монастир Есфігмен - один з найстаріших на Афоні. Його було побудовано в п'ятому столітті, в ньому зберігається багато мощей і реліквій, бібліотека налічує майже 400 старовинних рукописів і вісім тисяч книг.

Джерела: ZN.UA

Коментарі

Популярні публікації