Україна вийшла на четверте місце в рейтингу світових експортерів озброєння


21 березня 2013 

СІПРІ, Стокгольмський міжнародний інститут досліджень миру, у звіті за 2012 рік визначив Україну як четверту країну в світі за обсягами поставок озброєння.
Про це повідомив директор військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський.
"За результатами 2012 року Україна посіла 4 місце. Якщо брати попередню п'ятирічку, то у нас було в середньому 9 місце", - зазначив фахівець.
За його словами, СІПРІ підрахував, що обсяги поставок озброєння України в минулому році склали $1,334 млрд, що на $310 млн більше, ніж цифри, озвучені ДК Укрспецекспорт.

Сунгуровський додав, що дані СІПРІ зазвичай нижчі, ніж офіційні цифри держави, адже ця організація при визначенні суми імпорту не враховує легкого озброєння, багато комплектуючих, а також стрілецького озброєння.
"Такий різкий приріст на більшу суму, судячи з детальних даних, відбувся за рахунок контракту з Китаєм. Що це був за контракт - я не знаю. Судячи з деталізованих даних, це, швидше за все, контракт на кораблі на повітряних подушках", - констатував фахівець.
Він наголосив, що, за даними СІПРІ, у 2012 році Україну випередили з поставок озброєння США, Росія і Китай. Разом з тим, позаду України залишилися Німеччина, Франція і Великобританія.
Раніше повідомлялося, що за підсумками 2012 року виручка державної компанії Укрспецекспорт і її дочірніх підприємств від експортно-імпортних операцій зросла в порівнянні з 2011 роком на 2% - до $1,024 млрд.
Обсяг торгово-посередницької діяльності держкомпанії та її дочірніх підприємств у 2012 році склав $1,024 млрд, що майже на $20 млн перевищує виручку 2011 року і є найкращим показником за 16 років роботи Укрспецекспорту, повідомили в держкомпанії.
Нагадаємо, що держкомпанія Укспецекспорт є уповноваженим державним посередником у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту-імпорту продукції і послуг, що підлягають експортному контролю.
За матерiалами  УНІАН

Коментарі

Популярні публікації