Кіпрський землетрус


Сергій Щербина, Сергій Лямець, ЕП — П'ятниця, 22 березня 2013, 11:27

Фото nytimes.com
"Різниця між вчинками Швейцарії та Кіпру: Швейцарія видала інформацію, а Кіпр лізе в кишеню". Грубо кажучи, відібравши відсотки, Кіпр пішов би проти всіх "понять". А це загрожувало б усій "офшорній системі" світу.
Економічна криза у невеликій острівній державі, де живе всього 800 тисяч людей, сколихнула увесь світ. Принаймні, всю заможну Європу.
Кілька днів тому президент Кіпру - популярного серед представників колишнього СРСР офшору - захотів отримати з "клієнтів" трохи грошей. Трохи - це 5,8 млрд євро.
Цю не таку велику суму чиновники острова вирішили отримати одноразово, стягнувши податок з власників депозитів. Якщо вклад до 100 тис євро, планували отримати 6,75% від усіх грошей, якщо більше - 9,9%.
Достеменно невідомо, чи стосувалася ця пропозиція усіх вкладів - фізосіб і компаній, але відразу після оголошення про такий намір до банків кинулися вкладники, аби вивести свої гроші з кіпрських рахунків. Але зась: вони не могли цього зробити.
На 18 березня було анонсоване екстрене засідання парламенту, який повинен був схвалити примусове стягнення грошей. До прийняття рішення влада закрила всі банки і обмежила видачу готівки з банкоматів. Жителі острова вийшли протестувати.
Міністри фінансів країн єврозони заявили, що тягар одноразового збору не повинні відчути дрібні вкладники. Далі з'явилися пропозиції змінити формулу оподаткування - звільнити від оподаткування дрібні вклади і збільшити навантаження на великі.
"Дрібні" - це мешканці Кіпру, зазвичай не надто заможні. "Великі" - то іноземці, що використовують Кіпр як офшор. Вони тримають у банках острова кошти, які вивели із своїх країн. Ці люди за визначенням належать до заможних верств населення.
Схоже, в ту мить в українських власників бізнесів додалося чимало сивого волосся. Кіпріоти захотіли отримати 7-10% не від зароблених відсотків за банківським депозитом. Вони захотіли отримати ті гроші, які їм віддали на зберігання.

Коментарі

Популярні публікації