Освобождение Славянска: кто выиграл и кто проиграл

Discussion on ХВИЛЯ  

Освобождение Славянска: кто выиграл и кто проиграл

Yury Stowisim
Хороший анализ, хотя и очень пессимистичный для Украины. Пессимизм автора понятен: до сих пор мы только проигрывали. После всего этого сложно поверить в победу. Но победа есть!
Поэтому действия Гиркина (побег из Славянска) не считаю проявлением инициативы. Инициативы тут не больше, чем у висельника, прыгающего с табуретки. А какая у Гиркина альтернатива? Героически погибнуть в Славянске?
Процитирую свой же комментарий, но к другой статье на похожую тематику:
Який би не був Гіркін ідеалістом і романтиком, а жити йому хочеться, тому намагатиметься чкурнути в Росію або Крим. У Крим складніше, але більше шансів уціліти. Друг Гоблін може допомогти. А перейти російський кордон десь на Донеччині чи Луганщині - на практиці означає потрапити під вогонь російських прикордонників. Росії Гіркін потрібен мертвий.

Не дуже віриться і в те, що терористи перетворять Донецьк на "Берлін". І часу в них на це вже нема, і мотивів. Тікати треба, а не займатися фортифікацією Донецька. Нарешті, Донецьк - це квадрат зі сторонами мінімум 30х30 км. Тобто близько 1000 кв. кілометрів. Як утримати таку площу навіть маючи 5000 бійців? Це ж по 5 чоловік на кв. кілометр. Реально можна захистити лише основні дороги. Війська АТО завжди зможуть проникнути в тил маленькими групами і відстрілювати бойовиків всередині міста. А блок-пости по периметру - будуть знищені артилерійським і мінометним вогнем чи бомбардуванням з повітря.
Не слід переоцінювати і можливості проросійського підпілля. Російські найманці намагатимуться повернутися до Росії. Місцеві сепаратисти - сепаратисти за гроші. Це або ставленники Януковича або звичайні бандити. Підпілля вимагає високої ідеологічної мотивації, а ідейних сепаратистів на Донбасі практично нема. Місцеве населення вже добре розібралося в ситуації. Можна і далі тихо ненавидити Україну і українців, але це не значить, що сепаратисти будуть масово братися за зброю. Врешті-решт, СБУ всіх сепаратистів переловить.
Ситуація буде агітувати сама за себе. Повернуться біженці, як з інших областей України, так і з Росії, які ту Росію побачили з середини. Всі вже переконалися, що Правого сектору, як організації різунів, не існує, а хлопці з Нацгвардії - нормальні хлопці. В таких умовах організувати проросійське підпілля буде дуже складно.

Коментарі

Популярні публікації