Cпецслужби США офіційно можуть читати листування користувачів по всьому світу

img


фото:wordpress
Cпецслужбам США офіційно відкрили доступ до листування користувачів на серверах компаній по всьому світу
Американські інтернет-компанії зобов'язані надавати адреси електронної пошти користувачів і будь-який інший контент, що цікавить спецслужби США, навіть якщо ця інформація зберігається на серверах за кордоном, повідомляє Reuters. Таке рішення виніс федеральний суд у Нью-Йорку, пишеNEWSru.ua.

Рішення за позовом стосувалося тяжби влади і корпорації Microsoft. Юристи компанії відмовилися давати спецслужбам доступ до даних одного з своїх клієнтів, оскільки вони зберігалися на серверах в Дубліні. Владу цікавило листування, дані банківських переказів і рахунків. Інформація про те, у зв'язку з чим був виписаний ордер на доступ до цих даних, залишається засекреченою.
Корпорація Microsoft наполягала на тому, що, згідно з американським законодавством, ордера на арешт перестають діяти, якщо підозрюваний перебуває за кордоном, і цей порядок повинен поширюватися і на інформацію користувачів. Проте суд вирішив, що ордера на видачу цифрового контента регулюються законом "Про зберігання інформації" (Stored Communications Act) і є екстериторіальними.
Оскільки постанова суду є першою у своєму роді, воно стає прецедентом і автоматично поширюватиметься на всі американські компанії, включаючи Google. Наприклад, якщо американська компанія тримає сервер в РФ, влада США без згоди російської сторони може отримати доступ до листування, яке зберігається на ньому.
На думку федерального судді Джеймса Френсіса, якби США доводилося в таких випадках координувати свої дії з іншими країнами, "правосуддя було б серйозно обмежене в можливостях".
Раніше повідомлялося, що Агентство національної безпеки (АНБ) США таємно встановило приблизно на 100 тис. комп'ютерів по всьому світу спеціальне програмне забезпечення, що дозволяє отримувати доступ до них, а також спрощує вчинення кібератак.

Коментарі

Популярні публікації