У виставленому "Газпромом" штрафі винні Курченко і Фірташ, - ЗМІ

У тому, що "Газпром" сьогодні виставив рахунок Україні за недобір газу в сумі $11,388 млрд, винні українські олігархи Дмитро Фірташ та Сергій Курченко

Про це пише "Деловая столица", передає Еспресо.TV.
Справа в тому, що комерційні структури цих олігархів укладали контракти напряму із "Газпромом", в обхід НАК "Нафтогаз України". Хоча за законом, саме НАК виступає єдиним правомірним імпортером природного газу в Україну. 
Таким чином, загальний обсяг закупленого "Нафтогазом" російського газу зменшився на обсяг контрактів, укладених олігархами з російським монополістом.

Отже, загалом Україна в 2013 році імпортувала з РФ 28 млрд. кубів газу (у 2012 р. - 32,9 млрд. кубів). Але, як сьогодні заявив представник "Газпрому", безпосередньо "Нафтогаз" імпортував лише 12,9 млрд. кубометрів.
Ще 12,92 млрд. кубів імпортував холдинг Ostchem Дмитра Фірташа. Решту (трохи більше 7 млрд.) імпортували кілька компаній, з них майже 5 млрд. планувала поставляти в країну компанія ВЕТЕК Сергія Курченка.
Як вже повідомляло Еспресо.TV, сьогодні "Газпром" виставив НАКу рахунок за недобір газу в рамках передбаченої контрактом умови "бери або плати" у 2013 р. в розмірі $11,388 млрд. Згідно з умовами контракту, "Нафтогаз" повинен був вибрати 41,6 млрд куб. м газу, а відібрав лише 12,9 млрд куб. м.

Коментарі

Популярні публікації