Чому недоцільна націоналізація майна олігархів

Така цікава, але ніким не досліджена тема. Нижче - моя репліка з цього приводу.

А я лише хотів сказати, що ідею Леніна-Троцького про націоналізацію підприємств в сучасні часи неможливо здійснити. Бо в часи Леніна основні засоби та обігові кошти знаходилися в країні та мали одного власника, який одночасно був і підприємець, тобто оперативно ними управляв. А зараз - основні засоби знецінені, замортизовані і знаходяться в Україні, зате обігові кошти - на Кіпрі та в інших офшорах або в старій добрій Європі чи Америці. При цьому прийшовши націоналізовувати щось ахметівське, виявимо, що Ахметов його лише арендує у якогось європейського чи американського власника, тобто він підприємець, але не власник. 
Леніну було простіше, він відмовився від царських боргів і міг націоналізовувати все, що хотів. А нас МВФ за горло тримає. І в конфлікті з олігархами, Захід, на який Ви можливо молитеся, буде на боці олігархів, бо сильна Україна не потрібна не тільки Москві, але й Брюсселю. 
А без обігових коштів та доступу до ринків збуту, будинки, споруди, станки і обладнання нікому не потрібні. Подивіться на Донбас. Навіть те, що не розбомблено, не працює. Його ДНР/ЛНР може націоналізувати, хоч завтра. Але що вони з цим всім робитимуть, крім експорту металобрухту?
Хто читав "Графа Монте-Крісто" О.Дюма, пам'ятають фінальну сцену: голодний мільйонер в обмін на смажену курку віддає всі свої мільйони. Але заарештувати всіх наших олігархів, які здебільшого живуть за кордоном, так не вдасця, тим більше, що Захід все одно не поверне українській державі їх власність... 
Тому "націоналізація" може бути лише поступовою і здійснюватиметься шляхом витіснення олігархів з національної економіки. Можливо, й без компенсації власникам. Але більшість вкраденого та вивезеного  за кордон залишиться синам і донькам олігархів.

Коментарі

Популярні публікації