Про події в Гюмрі

Азізян Левон: " Крім того, просто варто порівняти, що найстаріші християнські монастирі в Карабасі датовані початком 4 століття (час прийняття Вірменією християнства), а найстаріші мечеті - лише серединою 18 століття. "

Азізян Левон написав правду, але не всю. Азербайджанський ідеолог написав би краще мене, адже я далекий від кавказьких справ, але щось не видно азербайджанців, тому читайте українця. 
На території Азербайджану, з теперішнім Карабахом включно, в 4 ст. н.е. знаходилась Кавказька Албанія. Албанці теж прийняли християнство і теж були, як і вірмени, монофізити, а не православні. З часів халіфату і пізніше албанців мусульмани щимили, так що до 17-18 сторіч їх майже не лишилося. Залишки їх церкви об'єдналися з Вірменської григоріанською.
          То ж монастирі в Карабасі швидше албанські, ніж вірменські. А албанці генетичні предки азербайджанців, другий їх корінь - прийшлі тюрки. Та навіть коли б монастирі й були вірменськими, вірмен у Карабасі поселив російський царат в 1820-их роках. Сучасні карабаські вірмени - потомки біженців з Османської імперії. Ну це якби канадські українці доказували своє історичне право на канадські землі. Ось таку кашу заварили росіяни. 
А щодо автономії Нагорного Карабаху, то її гарантами є радянська Росія і ... Туреччина. Опублікована переписка Леніна і Сталіна щодо Карабаху. Сталін, як наркомнац, радить Леніну в конфлікті між вірменами і азербайджанцями стати на бік Азербайджану. Причина - союзницькі відносини Росії з кемалістською Туреччиною.
Що ж нам, українцям, робити? Так, вірмени, як і ми, християни, як-не-як, а все одно західна цивілізація... Тут вірмени вставлять, що ми століттями жили разом і без конфліктів, згадають вірменський собор у Львові... Все це також правда, але не вся. 
Вірмени дійсно жили століттями в Криму і в Галичині, жили з українцями мирно, але ті вірмени не зрозуміли б ні Левона Азізяна, ні його земляків, а от азербайджанців - без проблем. Справа в тому, що українські вірмени говорили... кипчацькою мовою. Вірменську знало тільки духовенство, як мову церковну. Тобто українські вірмени - половці, які в Золотій орді прийняли вірмено-григоріанську віру. 
Геополітично Вірменія затиснута між Туреччиною, Азербайджаном і Іраном. Є вихід на Грузію. Тому вірмени завжди будуть геополітичними союзниками Росії, а значить нашими якщо і не ворогами, то й не друзями. От з цього і потрібно виходити. Ще Хмельницький мав за союзників Хана Кримського і Туреччину. Це теж геополітика. Азербайджан, щоб не дуже засмучувати азербайджанців, це друга турецька держава. Ну як Німеччина і Австрія. Можливо, що в майбутньому можуть і об'єднатися. 
Тому всякий конфлікт навколо російської військової бази у Вірменії Україна повинна підтримувати. Хоча реально ми ніяк вплинути не можемо, ну, окрім моральної підтримки. Україні потрібні не друзі, а відстоювання власних інтересів.

Коментарі

Популярні публікації