Україні краще відмовитися від транзиту газу, – експерт


Україні краще відмовитися від транзиту газу, – експерт
Фото: Українська ГТС
Джерело: embassies.net.ua

Україні краще відмовитися від функції транзитера газу, ніж втратити контроль над своєю газотранспортною системою (ГТС), впустивши туди Росію. Про це сказав експерт Богдан Соколовський.


"Впускати Росію в будь-якій формі в управління українською ГТС – це поставити під контроль Росії українську економіку і українську безпеку. Справа в тому, що наша ГТС виконує подвійну функцію – це одночасно і транзит газу, і поставки газу українському споживачу. І якщо ми акцентуємо, що пускаємо Росію тільки в транзитну сферу, то це не правда, тому що ця функція української ГТС не розділена! Таким чином, Росія отримає контроль над внутрішніми поставками газу. Тому я негативно оцінюю будь-яку участь Росії в українській ГТС", - цитує УНН Богдана Соколовського і додав, – "Тим більше, якщо ми віддамо Росії контроль за ГТС хоча б на один відсоток, то, треба віддати їй належне, вони зуміють зробити з цього одно відсотка усі 99".
Експерт вважає, що Україні потрібно дійсно реформувати нашу ГТС. І для цього слід залучити інвестиції. Але це не є великі гроші. «Європа була готова ще у 2009 році дати такі гроші. Але ми зі свого боку не виконували зобов’язань по реформуванню ГТС. Хоча це ми найперше повинні бути зацікавлені в модернізації нашої ГТС, - сказав Соколовський і додав, – в 2009 році це коштувало б максимум $3 млрд. Зараз це 5-6 млрд".
"Ми за транзит отримуємо анекдотично низьку суму. Я не можу зрозуміти, чому нам платять в 2-3, а то й 4 рази менше, ніж Словаччині, Чехії чи Німеччині за ту саму роботу по транзиту газу", - запитав експерт.
Разом з тим, Соколовський вважає, що краще взагалі відмовитися від транзитної функції нашої ГТС, ніж втратити за нею контроль.
Нагадаємо, російські ЗМІ посилаючись на хід газових переговорів українського віце-прем'єра Юрія Бойка з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, які відбулися 22 січня написали, що Україна готова до створення газотранспортного консорціуму з Росією.

Коментарі

Популярні публікації