Річниця Коліївщини

У #ЦейДень, 14 квітня 1768 року, Максим Залізняк та Іван Ґонта ритуалом освячення ножів (що описаний у поемі Тараса Шевченка «Гайдамаки») заклали символічний початок козацько-селянського повстання, відомого як Коліївщина.
Термін «коліївщина» був вимудруваний не самими повстанцями, а уніатськими священиками, які перетворили польське слово «жезл» («різня») на український еквівалент «коліївщина» (від «колоти» списом чи ножем).
Рух гайдамаків мав значний міжнародний резонанс. Фактично завершивши епоху великомасштабних повстань в Україні, він спричинив хвилю народних виступів в інших землях Польщі та сусідніх країнах, висвітлив глибоку кризу політичної системи Речі Посполитої, вплинув на розстановку геополітичних сил у Центральній та Східній Європі.
Рух справив також значний вплив на формування соціальної свідомості, розвиток суспільно-політичної думки України. Пам'ять про Коліївщину та її героїв збереглася в народному епосі, історичних піснях, численних художніх творах...
Принади й пастки пам'яті: https://day.kyiv.ua/…/…/poshta-dnya/prynady-y-pastky-pamyati
Судити чи розумiти гайдамаків?
https://day.kyiv.ua/…/istori…/sudyty-chy-rozumity-gaydamakiv
Чи не час звільнитись від наклепів?: https://day.kyiv.ua/…/po…/chy-ne-chas-zvilnytys-vid-naklepiv
***

Наш Коментар:

Коліївщина - страшний та недосліджений феномен української душі. Етимологія цього слова в статті неправильна. Колій - професійний різник свиней. Корову чи вівцю ріжуть, а свиню - колють. І ножі, а не коси, списи чи рушниці, святили тому, що ворогів українства збиралися колоти, як свиней, а не воювати з ними. З тваринами не воюють! Їх просто ріжуть.
Раціонально це пояснити не можливо... Люди без плану, фактично без організації, об'єднуються для містичного, святого в їх очах дійства - знищення національного ворога. Поляків вбивають за те, що вони поляки, євреїв - що вони євреї.
В поемі Т.Шевченка "Гайдамаки" Іван Гонта вбиває своїх малолітніх дітей від дружини-полячки. В реалі цього не було, але ідеальний Гонта повинен був зробити саме так. Саме цього від нього очікують люди.
Як таке могло бути? В спокійні часи егрегор нації впливає на націю опосередковано, через ідеї її провідників. Але коли на карту поставлено сам факт існування нації, а значить і самого егрегора, він впливає вже безпосередньо на свідомість людей. 
Чи є егрегор розумним створінням? Очевидно, що ні. Він керується в основному інстинктом самозбереження. Але егрегор спонукає націю в особі її ідеологів генерувати ідеї, а провідників - їх реалізовувати. Тобто маємо систему зі зворотним зв'язком. Егрегор неможливий без нації, бо є її породженням, але і нація не може існувати без егрегора.
Інакше пояснити Коліївщину неможливо...

Коментарі

Популярні публікації