Про критерій прогресу

Оксана Мартинюк - Чому наступна фінтех-революція прийде з Африки...:

Дуже цікава стаття, як на мене. Але відразу зробимо поправку, що ніякої фінтех-революції насправді не відбувається. В нашому розумінні революція - це щось нове, чого раніше не було. Називати революцією те, що робить життя більш комфортним, не коректно. 
Пральна машина, мікрохвильова піч і навіть електрична праска зробили життя мільярдів людей комфортнішим. Соціологи при бажанні опишуть, як ці технічні новинки вплинули на соціальні чи класові відносини. Але якщо на людський прогрес поглянути з точки зору інопланетянина, то ця різниця стає видимою.
З точки зору інопланетянина цінність мають такі винаходи, як автомобіль, літак, ракета, ядерний реактор і комп'ютер. Одяг, якщо це не пов'язано з холодним кліматом, - наслідок культурної норми (прикриття статевих органів). Інопланетяни можуть ходити голими, якщо у них інші культурні норми. Тому праска і пральна машина їм не цікаві.

Інопланетяни можуть харчуватися кров'ю інших живих істот, як це у нас роблять летючі миші і марсіани у відомому романі Г.Уелса. Тому їм буде не цікава мікрохвильова піч.
Аналогічно з фінтех-революцією. Чи такий вже революційний винахід мобільний телефон у порівнянні зі стаціонарним? Мільярди людей у яких не було стаціонарного телефону отримали можливість телефонувати. Але ж до появи мобілок існували радіостанції! І кому дуже треба був автономний зв'язок, той його мав.
Смартфон - гібрид мобільного телефону з портативним комп'ютером. До безлічі функцій комп'ютера можна додати ще одну - функцію платіжної картки. Можна і систему Клієнт-Банк влаштувати: для цього у смартфоні навіть нічого не треба додавати, інтернет там і так вже є. Але для Африки то буде занадто складно.
В інтернетбанкінгу нічого принципово нового нема, не рахуючи самого інтернету. Банки і відповідно банківські рахунки за принципом подвійного запису існували ще за Середньовіччя. Один рахунок дебетується, інший - кредитується. От і весь принцип.
В статті описаний приклад, як розвиток інтернет-технологій привів до видачі ІД-паспортів у Індії. Але в нас у містах паспорти були ще за царя, а в селі їх видали ще за часів Л.Брєжнєва.
В США на кожному кроці банкомати. А в Африці їх майже нема і на базарі розраховуються з використанням QR-коду. Прогрес? Безумовно! А на наших базарах розраховуються готівкою, але ми не комплексуємо перед Африкою.
                                                                                      ***
Отже прогрес штука дуже відносна. Оцінювати його все ж варто за критерієм корисності для інопланетянина. В "Зоряних війнах" змальоване зокрема і життя на планеті Татуїн. Є там роботи та інші складні вироби, космопорт - для зв'язку з іншими планетами, і зорельоти. Але для корінних жителів планети все те - чужопланетні штучки, що роблять життя більш комфортним, але ніяк не змінюють його сенсу.

Коментарі

Популярні публікації