Українці відповіли, чим готові пожертвувати заради миру на Донбасі – соцопитування

20 липня 16:53   ▪   
56,8% українців підтримують мирне врегулювання на Донбасі на основі Мінських угод.
Завершення нинішнього воєнного конфлікту на Донбасі силою Збройних сил України найбільш прийнятним вважають 28,3% українців. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).
На запитання «Який варіант виходу з нинішнього воєнного конфлікту на Донбасі Ви вважаєте найбільш прийнятним?»  56,8% респондентів відповіли «продовження мирних переговорів і мирне врегулювання на основні Мінських угод». Варіант «визволення територій Донбасу силою Українською армії» обрали 28,3% респондентів. Ще 13,7% респондентів не змогли відповісти на запитання, а 1,1% відмовився відповідати.

У той же час, 56,3% жителів України погодилися з твердженням, що «будь-які домовленості з чинним керівництвом Російської Федерації є обманом і все одно ним виконуватися не будуть», не погоджуються з таким формулюванням – 13,2%.

Окрім того, 36,4% респондентів погодилися з твердженням, що «Україну можна звільнити тільки за допомогою сили Української армії», а протилежної думки дотримуються 25,7%.
Також автори опитування задали респондентам питання, чим вони готові поступитися заради миру в Україні та отримали наступні результати: 47,7% громадян України готові надати російській мові статус другої державної, 40,7% – відмовитися від вступу до НАТО, 33,9% – відмовитися від вступу до ЄС, 33,3% – погодитися з анексією Криму, 28% – вступити в Митний союз, 26,4% – надати автономію «ДНР і ЛНР», 24,7% – амністувати сепаратистів, 21% – погодитися на федералізацію всієї України, 18,7% – визнати незалежність «ДНР і ЛНР», 15,3% – передати весь Донбас Росії, 5,8% – передати Росії всю Східну і Південну Україну по лінії Дніпра.
Водночас тільки 6% громадян України вважають, що їхній області краще було б від’єднатися від України. Найбільше таких людей серед жителів Донецької і Луганської областей (опитування провели тільки на територіях, контрольваних владою України), однак навіть там вони у абсолютній меншості: "від'єднання" підтримали 22,9% жителів, а не підтримали – 51,7%.
Опитування провели з 27 червня по 9 липня 2015 року на замовлення клієнта, якого не вказали. Опитано 2044 респонденти у 110 населених пунктах усіх регіонів України, крім Криму та окупованої частини Донбассу за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені. Статистична похибка не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% –  для показників близьких до 25%, 2% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%.

Коментарі

Популярні публікації