Американці у 2014 році радили Україні не воювати з РФ за Крим, – ЗМІ

У 2014 році адміністрація президента США радила Києву утриматися від військових дій у Криму.
Про це з посиланням на статтю журналістів-міжнародників Джош Рогін та Елі Лейк, що опублікована інформагентством Bloomberg, повідомляє у суботуDeutsche Welle.
Як зазначається, у США на той момент враховували, що уряд України був тимчасовим, і вважали, що українська армія не зможе протистояти російським загонам спецпризначення. Також, згідно з повідомленням, не було ясності щодо справжніх намірів РФ і її президента Володимира Путіна. Вашингтон також побоювався того, що початок Україною воєнних дій у Криму міг би стати причиною для повномасштабної інтервенції з боку Росії, йдеться у матеріалі.
Співрозмовники журналістів серед українського та американського керівництва стверджують, що рекомендації Вашингтона були «порадою, а не розпорядженням».
За даними джерел, схожі рекомендації Київ отримував і від урядів європейських держав. У матеріалі зазначається, що зараз низка експертів та офіційні особи в США вважають надані раніше рекомендації помилковими, а тодішня позиція призвела до ще більшої агресії з боку російського президента Путіна.
Як зазначають автори статті, серед представників української влади на той час також були суперечки щодо того, чи варто вести силове протистояння в Криму. Український уряд навіть звертався до Вашингтона з питанням про можливість надання військової підтримки. «Українці знали, що без швидкої та істотної американської допомоги військова операція із захисту Криму не мала б багатьох шансів на успіх», – наголошують автори статті.
Білий дім у свою чергу відмовився коментувати цю інформацію. Водночас чільний посадовець президентської адміністрації заявив, що Вашингтон чинитиме тиск на Росію до повного виконання Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України.

Коментарі

Популярні публікації