Перейти до основного вмісту

Солдатський обід

· 
Обід солдата у бойовій частині. По коментам на сторінці автора - все добре. Порівняємо з Радянською армією:
1. Ніяких індивідуальних розносів. Одна миска, в яку почергово "бачковий" за столом насипає спочатку першу страву, а як її з'їси - другу.
2. Ніяких салатів.
3. Ніяких кондитерських виробів. Можна було купити у солдатському буфеті при наявності грошей.
4. Ніякого сиру. Масло давали (шайбу), формально 30 грам, реально - менше, бо зав. їдальні казала: Що ж я масло на базарі купувати буду?
5. Ніякого сала. Сало було у "м'ясі" до другої страви. Мусульмани спочатку гидували, а потім наплювали на шаріат і стали їсти.
6. Яйце видавали тільки по великим святам (кілька разів на рік).
7. Курятина в якості м'яса у стройових частинах не практикувалась. Але в госпіталі шматки вареної курятини на обід видавали. М'ясо готувалося виключно у вигляді піджарки з підливою. У першій страві м'яса ніколи не було, але кістки мабуть варили. Вечеря - шматочок (2.5-3 см) смаженої риби. З нагоди візиту високого начальства за 2 роки служби пробував котлети раз чи два, "червону рибу" (солону) - один раз.
8. Компот - із сухофруктів, незалежно від сезону.
9. Друга страва зазвичай каша (гречка, перловка, можливо ще якась), або макарони з юшкою, або варена картопля, теж з юшкою і дрібками моркви, або горохове пюре.
Довелося скуштувати і чим годують у флотськім екіпажі (це не екіпаж корабля, так зветься флотська військова частина на березі). Масла побільше, порції, здається, теж більші, вечеря, якщо пам'ять не підводить, з двох страв, а решта - приблизно, як і в армії.
За словами мого знайомого, що служив в радянські часи у внутрішніх військах, солдатів ВВ годували трішки краще за зеків.
Порція у ідальні бойовоі військовоі частини.

Коментарі

Популярні публікації