МАПА КРЕОЛІЗАЦІЇ УКРАЇНИ


13 серпня 2014 р.




МАПА КРЕОЛІЗАЦІЇ УКРАЇНИ - КАРТА "ЕДИНОЙ СТРАНЫ"
Інфографіка узагальнює та візуалізує основні політико-ідеологічні, культурні, а також мовні аспекти впливу "Русского міра" на українство,, приблизно показує, шляхом нашарувань ідеологічних маркерів, інтенсивність рудиментів радянсько-проросійської ідентичності у регіонах України.Ця мапа демонструє, чому наприклад, настільки переконливо переміг Порошенко - по його заявах, діях і зокрема по бездіяльності в певних аспектах - можна простежити що він орієнтується на переважну більшісь населеня і регіонів - ту, яку за концепцією інфографіки можна визнати креолізованою помірковано-нацдемократичною і яка нині отально домінує від Волині й Закарпаття до півночі Луганщини. Це домінування креолізованих (пост)помаранчевих (1) супроводжується мовчазним консенсусом двох інших численних але менших суспільно-політичних груп - україноцентричної націоналістично орієнтованої спільноти (2), яка зосереджена в Галичині та розсіяна, дисперсно присутня по Центральній Україні (і яка показала себе на виборах значно меншою, ніж є насправді), а також пасивно проросійської групи (3), яка є деморалізованаим та дезорганізованим залишком електорату Південного Сходу. Цей електорат іще наприкінці лютого - протягом березня розщепився на агресивно проросійських (десь одна чверть), власне на пасивно проросійських (інша чверть) - при тому, що десь половина цього проросійського електорату перейшла до помаранчевих, тобто до креолізованих нацдемів. Отже, маємо 4 групи.

За збереження дії нинішніх чинників бачу два шляхи подальшої динаміки суспільно-політичних та ідеологічих настроїв:
1) Розширення помірковано-помаранчевої (на мапі - рожевим) групи за рахунок витіснення пасиво та агресивно проросійських;
2) Певне віновлення чисельності такомпактності нині дещо розсіяних пасивно проросіських після визволення Донбасу - і орієнтація їх на СУ й Тігіпка.
3) Певне відновлення націоналістичної групи, але на загал її стагнація при неможливостішвидкої зміни чинників, які і визначають креолізованість регіонів.

Останнє - важливе, оскільки всі наведдені у таблиці чинники - неможливо змінити одномоментно, отже, ситуація такої креолізованості й залишкованого впливу проросійсько-радянської ідентичності в Україні зберігатиметься іще десятиліття. При тому креолізовані терени країни все більше нагадують кордони УНР за 3-м Універсалом.

Ця мапа не є в жодному разі спробою применшити заслуги мешканців Центру й надто Південного Сходу в останніх подіях - але показує що іще дуже і дуже багато роботи. Мапа також пояснює деякі заяви й дії, бездіяльність Президента та усієї чинної влади. А також є доровказам нам усім у нашій довгостроковій діяльності.

ДЖЕРЕЛА ІНФОГРАФІКИ:

Коментарі

Популярні публікації