Нацбанк й Народний банк Китаю уклали своп-угоду на 2,4 мільярда доларів | Економічна правда



Формально журналісти тільки доносять інформацію. От вони й донесли.
Що реально уклала Гонтарєва зі своїм китайським колегою у Шанхаї? Вони підписали угоду про кліринг. 54 млрд. гривень = 15 млрд. реньміньбі (женьміньбі), в залежності від прийнятої транскрипції.
Не знаю, хто винайшов кліринг, але найбільш успішно його став застосовувати Ялмар Шахт, голова Рейхсбанку ІІІ Райху. Після приходу націонал-соціалістів до влади, за рік-два на кліринг була переведена торгівля Райху з країнами Східної Європи. Відразу з ринків цих країн були викинуті Велика Британія, Франція, США.
В чому суть клірингу? В можливості здійснювати експортно-імпортні операції за національну валюту. У нас вже не болить голова: де взяти долари для розрахунків з ІІІ Рейхом чи з Китаєм. 54 млрд. гривень = 15 млрд. юанів. Українські підприємства експортують у Китай і отримують гривну від експорту. Китайські підприємства експортують в Україну і отримують від експорту юані.
Через рік  два центробанки підбивають баланс і різницю виплачують вільно конвертованою валютою. Гітлерівська Німеччина прив'язала економіки східноєвропейських країн до себе. Чому не одна з причин WWII?
Чи не прив'яже Китай нашу економіку до себе? Поживемо-побачимо. Але зараз у нас така ситуація, коли особливого вибору не має.
Все залежатиме від майбутнього керівництва України...

Коментарі

Популярні публікації