Поправки ДНР и ЛНР в Конституцию Украины




Наш коментар:
Цікаве чтиво. Це власне те, чого хоче від нас Путін, скоріш за все в юридичному оформленні від Медведчука.
"Хотєлки", якщо коротко, такі:
1. Територія Донецького незалежного улусу визначається окремим українським законом.
2. Місцева ЦВК ні від кого в Україні незалежна. Привіт виборам за українським законодавством згідно Мінських угод.
3. Україна не просто фінансує донецький аналог кадирівської Чечні, а ще по захищеним бюджетним статтям. Навіть коли в Україні почнеться новий Голодомор, московські колаборанти не матимуть ніяких проблем з фінансуванням. А взагалі-то у них необмежені нічим економічні повноваження. Треба тільки розмежувати повноваження (мабуть у частині фінансування) з Кабміном і міністерствами. При цьому "транскордонне співробітництво", тобто контрабанда, нічим не обмежується.
4. "Народна міліція" Авакову не підпорядковується. "Органи місцевого самоуправління" чи їх асоціації  і призначають, і звільняють ватажків місцевих банд.
5. "Органи місцевого самоуправління" можуть на своїй території робити все, що заманеться. Від регламентації прав власності на землю, воду, надра, порядку інвестування, до регламентації діяльності бібліотек і російської мови. А ще вони на території улусу будуть регламентувати діяльність органів центральної влади. Добре, що хоч не в Києві.
6. Пунктом 6 ст. 139-6 передбачається віднесення до місцевої компетенції порядку функціонування російської та "інших національних мов". Цікаво, а українська мова вона державна чи "національна"?
7. Пам'ятників Бандері в Донбасі не буде, а пам'ятники Леніну стоятимуть вічно, позаяк і  пам'ятники - виключна компетенція  "Органів місцевого самоуправління".
8. Надзвичайний стан на Донбасі буде вводити не Верховна рада, а самі донбасяни. Прощай АТО, назавжди.
9. Донбас вступить у Митний союз і у всі інші союзи, на які вкаже Москва. Мають право (п.9 ст. 139-6).
10. Будете сміятися, але ставки місцевих податків і зборів Донбас теж буде встановлювати самостійно. Мабуть створять податковий рай. Недостача фінансування все одно покриватиметься дотаціями з Києва.
11. Судоустрій від Медведчука. Не повірите, але донецькі суди будуть частиною єдиної судової системи України. Однак створити чи ліквідувати суд, призначити чи звільнити суддю можна лише за погодженням з "Органами місцевого самоуправління".
12. Прокуратура від Медведчука. Аналогічно.
13. Кабмін укладає з Донбасом угоди, наче це іноземна держава. Ну і відповідні міністерства і відомства також. МВС і СБУ - не виняток.
14. Ніякі місцеві адміністрації Порошенко в Донбасі створювати не може. Від слова зовсім.
15. Всі окремі повноваження (тобто те, що в Україні не підпадає під дію місцевих органів влади або регламентується інакше) колишніх сепаратистів оформлюються окремими законами. Мабуть у Медведчука вони вже написані.

Нарешті, вишенька на торт. Під кінець Україні пропонується прийняти ще дві норми:
1. Особливий статус Донбасу навічно, а не на 3 роки, як хоче Порошенко.
2. Україна стає позаблоковою (нейтральною) державою. Привіт НАТО і ЄС.
Ось за що донецькі шахтарі і трактористи разом зі своїми колегами з Бурятії кров проливали.

Коментарі

Популярні публікації