Вінниця і навколо неї

У аналітичної компанії "Стратфор" є цікава особливість: аналізувати певну країну доручають співробітнику, який там ніколи не був. От і я у Вінниці ніколи не був.
Що ми власне знаємо про події в Вінниці? Ну є конфлікт між головою облради Сергієм Світко і губернатором Анатолієм Олійником. Першого обрав Майдан, другого - президент Порошенко. Знаємо, що побили вікна в облраді, спалили портрети Порошенка і мітинг був частково розігнаний міліцією. Знаємо, але далеко не всі, що приводом для конфлікту стало збирання підписів за відставку голови облради. Ще менше людей знає, що пропрезидентський блок облради складається з ставленників нинішнього президента і колишніх регіоналів (революція гідності пройшла, а регіонали лишилися). І це практично все, що ми знаємо.
А, ще забув "головну" подію: у Вінниці вибрали "народного губернатора", а-ля донецький клоун Паша Губарєв. Ним став  очільник облорганізації ВО "Свобода" Олексій Фурман. Так от, ніякого "народного губернатора" у Вінниці не обирали, це брехня, АБСОЛЮТНА БРЕХНЯ.  Народне віче лише проголосувало за те, щоб рекомендувати О.Фурмана "на обговорення на раді майдану", а вже рада майдану РЕКОМЕНДУЄ його кандидатуру президенту Порошенку на призначення губернатором. Ось запис мітингу у Вінниці: 
Тепер аналіз. В чому причина конфлікту? Чому конфлікт виник саме зараз? Чому мовчить президент, очільник БПП Ю.Луценко, лідер "Батьківщини" Ю.Тимошенко, лідер "Свободи" О.Тягнибок, інші політики?
Причиною називають якийсь "конфлікт місцевих еліт", щось дрібне та неважливе із-за чого "елітам" неможливо отримати гроші.
Більш цікавіший момент конфлікту. Вже писали, що політикум наш наелектризований, але він такий майже цілий рік. Справжня причина початку конфлікту - закінчення створення коаліції і сформування уряду. До цього моменту союзні партії, а голова облради обраний від БЮТ, гризтися не могли. Але як тільки уряд сформували, так вінницький губернатор отримав команду зачистити облраду. Бо сам би він навряд чи ризикнув це робити. Але ситуація вже не та, що раніше.
Нема в Україні такого пропорошенківського видання, яке б не звинуватило ВО "Свободу" в тому, що вона працює на Путіна та не розповіло про ОБРАННЯ мітингом "народного губернатора" і не провело паралелі з Донбасом. При цьому всі офіційні достойники мовчать, наче води в рот набрали.
На це є свої причини. Всі ми знаємо, що Юля думає про Петю. Але Юля вміє мовчати. Петі, навпаки, нічого сказати. І складно щось зробити. Зняти Олійника - привселюдно розписатися у кадрових прорахунках, персональній вині Олійника і зрештою у "здачі своїх". Не зняти Олійника - значить продовжити конфлікт на невизначений термін. Знов репутаційні втрати. Можливе пролиття крові - а це прелюдія до імпічменту, хоча Аваков намагатиметься цього не допустити. Ось ціна крісла міністра МВС. Порушити карні справи проти лідерів вінницьких "Свободи" і "Батьківщини"? Скоріше всього привид Саші Білого не дозволить місцевим прокурорам цього зробити. В результаті де-факто "Свобода" і "Батьківщина" керуватимуть Вінничиною. Тоді про рейтинг пропорошенківських сил на місцевих виборах краще не говорити взагалі.
Але ж події в Вінниці матимуть проекцію у Верховній Раді? Так. Відносини з Яценюком дуже напружені. Порошенківсько-кличківський "Удар" далеко не монолітний. Люди Сєні і Пастора почнуть потихеньку обробляти порошенківських депутатів, адже попереду місцеві вибори, а в областях скрізь, як у Вінниці. Вже зараз можна прогнозувати, що на місцевих виборах БПП не покаже тих результатів, що на парламентських. Порошенко якраз відправив до Венеціанської комісії проект змін до Конституції. Планується наділити глав місцевих адміністрацій правом вето на рішення місцевих рад і їх виконкомів. Отака от децентралізація.
Ну і фактор "Свободи". Не рахуючи кількох депутатів-мажоритарників, які в опозиції до коаліції, "Свобода" зараз не парламентська партія, в розумінні, що не впливає на парламент. Але "Свобода" зберегла свою бойову структуру, тобто може вивести на вулицю своїх бійців, що практично не можуть зробити парламентські партії. І "Свобода" себе ще покаже, конвертуючи вуличну силу у владу. Тим більше, що міністри від "Свободи" в минулому уряді непогано поповнили партійну касу.
Недолуга Конституція 2004 року програмує конфлікти з-за двох центрів влади в державі, президентського і прем'єрського. Недавні події щодо "вугілля, яке не горить" і "придбане по завищеним цінам" це показали. Оточення прем'єра, яке орієнтоване більш проукраїнськи, вирішило не купувати вугілля в Росії чи сепаратистів, що зрештою одне й те саме. Вугілля було закуплене у ПАР. Президентське оточення руками прокуратури зірвало угоду. Постачальник відмовився співпрацювати з Україною. Нацбанк в особі Гонтарєвої блокував закупівлю валюти для оплати рахунків. До створення проблем з вугіллям долучився цілий Інтернаціонал: в ДНР і ЛНР пройшли зачистки сил, лояльних Ахметову, які обіцяли пропустити добуте "сепаратистами" вугілля в Україну. Росія заблокувала поставки вугілля з ахметівських шахт в Ростовській області на його ж ТЕС в Донбасі. Зрештою, Ахметову довелося викупити у африканців і "вугілля, яке не горить". Тепер воно згорить у Ахметова. Ну а новий міністр палива та енергетики від БПП розробляє підзаконні акти з метою імпорту "сепаратистського вугілля", яке буде оголошене українським, позаяк юрадреси шахт перереєструють на визволеній території, та постачатиме російську електроенергію у Крим.
Не  краще у Петі і на воєнно-дипломатичному фронті. Ставка на мир виправдала себе лише частково. Рани зализали, армію відновили, пора вже й воювати. Але Петя воювати боїться з декількох причин. Всяка війна веде до підвищення ролі військових у державі, а бариги барижать лише в мирні часи. Петя, як головнокомандувач, не може подолати "синдром Іловайська". Звідси - мирний шлях і договорняки з Путіним. Але Путін змушує нашого Петю повісити на Україну фінансування донецьких терористів у вигляді ЛНР-ДНР. Для цього терористи, які по лікті в українській крові, проголосять себе частиною України і навіть проведуть місцеві вибори за українським законодавством. Але фінансування терористів  і неоголошену війну одночасно український бюджет не витримає, "Вінниця" буде в кожнім місті.
Отакі от справи. 

Коментарі

Популярні публікації