Чому Кличко мав би плакати після виборів в Києві

img


фото:REUTERS
На Віталія Кличка звалився непідйомний тягар, який може поховати його кар'єру політика


Кличко дісталася посада, про яку він мріяв два роки тому, але яка вже не виглядала такою бажаною після парламентських виборів-2012. Після тих виборів лідер УДАРу серьйозно захотів стати президентом і був дуже близьким до цієї мети, якщо б у ситуацію не втрутився Порошенко. Крісло столичного мера мало би стати втішальним призом, але на вдміну від Порошенка Кличко не поспішає радіти перемозі і роздавати обіцянки (якщо не зважати на прохання прибрати барикади з Майдану та ідею створити там меморіал), ділитися планами і міркуваннями з облаштування столичного життя. Бо їх в нього просто немає, як немає й команди, яка б могла йому запропонувати хоч якийсь план по Києву. 
Раніше Кличко розглядав Київ як певний політичний стартовий майданчик і вже його переріс, а займатися банальною "господаркою" після кількох років ходіння в найрейтинговіших кандидатах у президенти, якось не випадає. Але кияни взяли й довірили йому всю владу в Києві - крім перемоги самого Кличка ще й УДАР отримав тільки по спискам чверть місць в Київраді. Можна не сумніватися, що Порошенко "доб'є" Кличка призначенням головою КМДА, адже, не даремно Петро Олексійовичдемонстративно поспівчував Віталію Володимировичу.
При цьому половина людей в списку УДАРу зав'язані на Порошенка, а щодо команди вірних Кличку людей, яких можна було б забрати в КМДА, то їх на пальцях однієї руки можна перерахувати. Того ж Ковальчука, якщо його не призначать керівником АП, а так думати є певні підстави, Кличко побоїться забирати з Верховної Ради, бо взагалі втратить контроль над фракцією. Забирати Новак - теж втратити в Раді багнет. Друзі-спортсмени з ВР теж навряд чи допоможуть Віталію Володимировичу господарювати в Києві, бо просто не вміють цього робити. Крім того, бюджет столиці дуже залежний від держбюджету, і Кличко буде змушений торгуватися в Кабміні, ВР та АП за кожну копійку. Тобто, швидше за все, Кличко на цій посаді обросте прилипалами та посередниками, які будуть більше думати про свої кишені ніж про перспективи Кличка і він має всі шанси остаточно "згоріти" на новому місці. 
Найкращій для Кличка вихід з цієї ситуації йти домовлятися до Володимира Бондаренка або старого покровителя Олександра Омельченка та пропонувати чи то посаду голови КМДА, чи то першого заступника мера. Тоді Кличко може звалити усю нудну роботу на досвіченого господарника, залишивши собі можливість піаритися на його здобутках.



Коментарі

Популярні публікації