Українi потрібно $50-100 млрд, щоб наростити ядерний потенцiал

img

Україна не зможе повернути собі ядерний статус - для цього їй потрібно, за рiзними оцiнками, від $50 до 100 млрд.
Про це заявив екс-мiнiстр навколишнього середовища та ядерної безпеки України Юрiй Костенко, пишеЕспресо.TV
"Маючи статус ядерної держави, Україна, на превеликий жаль, не могла бути повноцінною ядерною державою, тобто яка самостійно виробляє i використовує ядерну зброю, - сказав Костенко. – Ми могли користуватися лише тим, що залишилося від радянського союзу, але користуватися максимально ефективно i раціонально".

За його даними, для того, щоб створити систему вилучення та збагачення урану в Українi на сьогоднi є лише один елемент – діюча ядерна енергетика. Для цього налагодити повноцiнну систему виробництва ядерної зброї, потрiбнi новiтнi виробництва – а це потребує вiд $50 до 100 млрд.
"Тобто це економічно неможливо", - наголосив Костенко. До того ж, за його словами, нарощення ядерного потенцiалу України, може наштовхнути на економiчнi санкції з боку мiжнародної cпiльноти.
В якостi прикладу він навiв ситуацію з Iраном, який намагався розробляти ядерну зброю, але під тиском санкцій вiдмовився від цього плану.
На думку Костенко, щоб захистити себе Українi доречніше розглянути питання вступу до НАТО або до інших міжнародних організацій.

Коментарі

Популярні публікації