Прожитковий мінімум не буде зменшуватися, а пенсії індексуватимуться на рівень інфляції, – Арсеній Яценюк

13:58

Незважаючи на скорочення виробництва та падіння ВВП, Кабінет Міністрів пропонує не змінювати в поточному році мінімальну зарплату і прожитковий мінімум. Пенсії Уряд пропонує індексувати на рівень інфляції. Про це повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи в четвер, 27 березня, в парламенті проекти законів про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні (№4576) та про внесення змін до Державного бюджету на 2014 рік (№4575).
Арсеній Яценюк зазначив, що з огляду на падіння ВВП на 3% і скорочення промислового виробництва, Уряд мав би «зробити так, як зробили в Греції та Італії, - зменшити розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму»: «Але ми усвідомлюємо, що цей розмір настільки малий, що зменшення цих розмірів у поточній ситуації є неприпустимим».
«Офіційно заявляємо, що протягом 2014 року мінімальні прожиткові стандарти - мінімальна зарплата і прожитковий мінімум - не будуть змінюватися. Ми його не будемо ні опускати, ні піднімати», - наголосив він.
Арсеній Яценюк також повідомив, що Кабінет Міністрів знайшов шлях, як виділити кошти для індексації на рівень інфляції пенсій для громадян України: «Тому ріст цін буде скомпенсований індексацією, яка буде проведена Урядом».

За словами Прем’єр-міністра, Уряд пропонує скоротити капітальні видатки. Він нагадав, що протягом останніх трьох років капітальні видатки йшли на будівництво приміщень органів прокуратури та правоохоронної системи: «Нам таких капітальних видатків не потрібно і у нас їх немає за що фінансувати. Тому йде суттєве скорочення коштів, які відправлялися на ремонти органів державної влади і які не мали жодного відношення до росту економіки».
Уряд також ухвалив рішення про скорочення на 10% загальної чисельності органів державної виконавчої влади: «Із 249 тисяч чиновників ми скорочуємо близько 24 тисячі. Це перший етап, який дасть можливість скоротити витрати на органи державної влади».
Арсеній Яценюк додав, що до 20% будуть додатково скорочені центральні органи державної виконавчої влади при проведенні конституційної реформи, «яка передбачатиме ліквідацію обласних державних адміністрацій, створення виконавчих комітетів, позбавлення центральної влади непритаманних їй функцій і передачу цих функцій на місця»: «Але нам потрібно невідкладно провести конституційну реформу і передати людям те, що їм належить, – це влада і повноваження на місцях».
«Ми порізали витрати на Адміністрацію Президента, Уряд, Верховну Раду, на органи державного управління. Ми продаємо 50% всього автомобільного парку, який належить органам державної влади», - повідомив він.
Уряд також пропонує оголосити приватизацію всіх об'єктів державної власності, які знаходяться в Державному управлінні справами: «Дачі, заводи, інша нерухомість, яка не потрібна державі, повинна бути продана, і ми не повинні фінансувати з кишень платників податків утримання колишніх чиновників».
«Саме тому в цьому році завершується раз і назавжди фінансування резервацій на кшталт Конча-Заспа і Пуща-Водиця. Платники податків більше не будуть утримувати ці резервації. Звертаємося до тих, хто там проживає, - за власні гроші утримуйте охорону, платіть за житлово-комунальні послуги і викупіть земельні ділянки під цим об'єктами за ринковою ціною», - підкреслив Глава Уряду.
Окрім цього, Кабінет Міністрів пропонує ввести оподаткування пенсій, вищих за 10 тис. грн. Як нагадав Арсеній Яценюк, судді Конституційного Суду «самі для себе прийняли рішення про те, що якщо українець отримує пенсію 2 тис. грн, то чомусь судді можуть отримувати пенсію по 30 і 50 тис. грн»: «Ми пропонуємо привести у відповідність систему нарахування пенсій для прокурорів, суддів, працівників правоохоронної системи так само, як і нараховується для всіх громадян України, – опустити з 80% до 70% базу нарахування».
Арсеній Яценюк також повідомив, що Уряд прийняв політичне рішення не скорочувати удвічі розмір дотацій для вугільної галузі: «На цьому етапі ми приймаємо рішення з 13 млрд грн підтримки залишити 12 млрд грн».
Глава Уряду зазначив, що до нього звернувся один із шановних представників Сходу України, який все своє життя пропрацював у вугільній галузі: «13 млрд грн, які йдуть на так звану дотацію для вугільної галузі, 10 млрд, як він вважає, розкрадають, а тільки 3 млрд надходить до шахтарів. І за нашою оцінкою, так дійсно й відбувається».
Глава Уряду повідомив, що рішення щодо цього питання буде прийнято після його поїздки до Донецька, де він зустрінеться з шахтарями: «Я покажу ці цифри, прийду в парламент і скажу, скільки з 12 млрд грн ми віддамо безпосередньо шахтарям, а скільки з цієї суми буде знято і відправлено в бюджет на розвиток депресивних регіонів і створення робочих місць».

Коментарі

Популярні публікації