Астрономи виявили найвіддаленішу планету Сонячної системи

img

Планета 2012 VP113 — це три кольорові точки. Ці три зображення, отримані з інтервалом часу 2 години (на тлі нерухомих зірок), демонструють рух планети 2012 VP113
Американські астрономи виявили карликову планету, яка на сьогодні є найбільш далеким від Сонця об’єктом Сонячної системи, про існування якого відомо науці
Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.
Планета, яка, найімовірніше, майже повністю вкрита льодом, отримала назву 2012 VP113. Астрономи жартома прозвали її "Байденом" на честь віце-президента США Джозефа Байдена, позаяк у назві планети є абревіатура слова "віце-президент" — VP.
Карлик віддалений від сонця майже на 12 млрд км, а в найвіддаленішій точці своєї орбіти — на 67 млрд км, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature. Для порівняння: Земля знаходиться від Сонця на відстані 149 млн км.
Астрономам Скотту Шепарду з Інституту науки Карнегі у Вашингтоні і Чадвику Трухільо з обсерваторії Джеміні на Гавайських островах вдалося довести, що 2012 VP113 обертається навколо Сонця по дуже витягнутій орбіті. За їх підрахунками, карликовій планеті потрібно приблизно 4 тисячі років, щоб повністю обігнути Сонце.
Вчені виявили "Байдена" під час дослідження хмари Оорта, яка оточує Сонячну систему. Хмара Оорта складається з комет та інших крижаних тіл, вона віддалена від Сонця приблизно на один світловий рік. Вважається, що вона сформувалася на ранньому етапі розвитку Сонячної системи з об'єктів, що були розсіяні далеко в космос гравітаційними ефектами планет-гігантів.
Астрономи вважають, що можуть виявити ще низку планет, схожих на 2012 VP113, при вивченні хмари Оорта.
Все по темі: астрономія

Коментарі

Популярні публікації