РАДА ЗВІЛЬНИЛА ЄВРОМАЙДАНІВЦІВ

Наш коментар:
Насправді Рада звільнила від відповідальності людей по обидва боки барикад, тобто як майданівців, так і беркутівців. Див. нижче коментар А.Гриценка.

Четвер, 19 грудня 2013, 17:02 

доповнено, документ

Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій.
За законопроект опозиції проголосували 339 депутатів.
Як повідомив депутат від Батьківщини Павло Петренко перед голосуванням, проект звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону.
 
Це означає, що законопроект не стосується силовиків, які побили мітингувальників, оскільки опозиція змогла наполягти на тому, щоб замінити формулювання "осіб, пов’язаних з участю в акціях протесту" на формулювання "учасників акції".
Крім того, законопроектом визначається, що всі кримінальні провадження щодо учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи підлягають звільненню і вважаються такими, шо не мають судимості.
"Цей закон – це вимога мільйонів українців. Прошу підтримати його в сесійній залі", - зазначив Петренко.
Українська правда

Коментар Анатолія Гриценка:

Анатолій ГриценкоУкраїнський політик, міністр оборони (2005—2007), голова Комітету ВР України з питань нацбезпеки і оборони (2007-2012), голова Підкомітету з протидії відмиванню брудних коштів (з 2012), лідер партії "Громадянська позиція". Полковник запасу.

Рада видала Беркуту індульгенцію на насилля?!

19 грудня 2013, 18:30
Рада видала Беркуту індульгенцію на насилля?!

Разом з Олегом Канівцем, теж членом партії "Громадянська позиція", ми щойно удвох проголосували "проти" ініційованого опозицією Закону N3787.

Чому "проти"? Тому що Майдан висунув до влади дві вимоги:

1) покарати винних;

2) захистити невинних.

А після прийняття Закону N3787 беркутівців, які жорстоко били жінок і дітей, журналістів і літніх людей, які нищили мирний Майдан – за грати не посадять. Винних покарано не буде...

Прийняттям цього Закону Рада вивела їх з-під кримінальної відповідальності. Яким чином? Дуже просто й підступно: Закон передбачає амністію (звільнення від відповідальності) для всіх "учасників масових заходів".

Перш ніж голосувати "проти", всупереч погодженій трьома лідерами опозиційних фракцій позиції, я вислухав думку багатьох юристів. Вони переконані, що командири і бійці Беркуту теж підпадають під категорію "учасники масових заходів", оскільки забезпечують громадський порядок під час проведення "масових заходів".

Це означає, що Янукович, який і без того не поспішав карати Беркут, тепер може лицемірно посилатися на Закон, прийнятий Радою і, на жаль, внесений опозицією.

Про те, що з такими формулюваннями за цей Закон голосувати не можна, вождів я попередив. На жаль, не дослухалися. Сумно.

Кожен з Вас може прочитати текст Закону і зробити власні висновки.

---------

Проект

вноситься народними депутатами України

Петренком П.Д.

Карпунцовим В.В.

Махніцьким О.І.

Мірошниченком Ю.Р.

Шуфричем Н.І.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань

Стаття 1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом.

Стаття 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю.

Стаття 3. Нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону.

Стаття 4. Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього Закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим Закону.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Голова Верховної Ради України

Коментарі

Популярні публікації