Ярослав Грицак: "Як Україна – не Росія, так і Польща – не Угорщина"

Ярослав Грицак: "Як Україна – не Росія, так і Польща – не Угорщина" | Історична правда:




Стаття дуже смачна і у плані фактів дуже інформативна... Але... Грицак - гнилий ліберал і цим все сказано. Тому з його висновками треба поступати, як із жінкою: вислухати і вчинити навпаки.
З точки зору українського національного інтересу в посиленні польського націоналізму для нас немає нічого хорошого. Але якщо на процес дивитися очима поляка, то бачимо прогрес їхньої нації. Для Грицака суспільна підтримка ПіС в 40% - якийсь малозрозумілий нонсенс, адже підтримувати повинні саме їх, лібералів. Грицаку не віриться, що лібералізм і потрібен виключно самим лібералам. Що нав'язування суспільству ліберального дискурсу можливе лише за допомогою грошового мішка. Але через зажерливість лібералів уже ніякий мішок лібералам не допомага. Охмурити можна голову, але не шлунок!
Щодо поради кріпити єдність української влади з начебто проукраїнською опозицією, то це якась "єврейська порада", в якій корисний сам факт дачі поради, а не вона сама. Влада тягнеться до влади, а опозиція - до опозиції.
Грицаку не хочеться бачити тенденцію: повернення Східної Європи до своїх основ, як це було у міжвоєнне двадцятиліття. Тоді Польща недолюблювала Литву, а Угорщина - Румунію. І у всій Східній Європі, за винятком Чехословаччини, були більш-менш авторитарні режими.
Тому конфлікт між Польщею та Україною був, є і буде. І це нормальна ситуація. Ніякого Інтермаріуму (Міжмор'я) з участю України не буде. А от якась антиукраїнська коаліція на чолі з Польщею після послаблення Москви і посилення України, якраз можлива. Особливо коли зросте американо-китайська напруга і США доведеться зконцентруватися на Тихому океані і, відповідно, піти з Європи.
Тому з поляками треба проводити прагматичну політику, не забуваючи про "гонор", не тільки польський, але у першу чергу свій. А Степан Бандера герой не регіональний, а загальнонаціональний! Щоб з цього приводу не думали ліберали, неважливо польські чи українські.

Коментарі

Популярні публікації