Надя-анархия. С кем воюет, кого уважает и кем себя считает Надежда Савченко

Надя-анархия. С кем воюет, кого уважает и кем себя считает Надежда Савченко - ФОКУС:



Завжди з цікавістю читаю інтерв'ю Надії Савченко. Савченко - це колективний образ українського народу. Десь наївність, десь дурниця, але її світогляд формувався не Фейсбуком чи Інтернетом взагалі, а індивідуальним досвідом. Такий світогляд дуже консервативний, але загалом у більшості випадків правильний.
Народ бачить фальш і піар. От збирають на полігоні під Києвом 100 чи 200 танків та БТРів і чекають, поки приїде Порошенко і "урочисто" передасть їх в армію. А може той танк треба передавати в армію відразу, не чекаючи поки відремонтують ще 199 і приїде Порошенко? І те саме з визволенням полонених. Без піару ніхто не хоче визволяти...
Але життєвий досвід погано допомагає у швидкоплинній ситуації. Так, в 2014 році можна було полоненого солдата виміняти на два ящики тушонки. Але в 2016 році, коли товарообіг з Росією скоротився в кілька разів, коли Україна практично не закупає у Газпрома газу, полонені стали практично єдиним важелем впливу Росії на Україну, а "отаманів" в ЛДНР давно вже постріляли різні "вагнери". В цих умовах полоненого не визволиш не те, що за два ящики, але й за два вагони тушонки. Польовий життєвий досвід цього не враховує.
Звісно, що зрадник свою зраду виправдовує зовнішніми причинами. Надія багацько надивилася на них на Донбасі і її позиція визначається саме власним життєвим досвідом. Звісно, є вина української держави і її очільників за розгул російської пропаганди на Донбасі. Вже Кучма не контролював Донбас в кадровому плані і Москва призначала там своїх людей. І тому наїзд журналіста в "біблійному" сенсі, що людина має "свободу вибору", відверто тенденційний. І спростовується самою Біблією. Адам з Євою не зривали яблуко з Дерева пізнання аж поки їх не спокусив Змій. Змій - перший майстер пропаганди і політтехнолог.
Інша теза, в якій регулярно звинувачує Савченко пропорошенківська пропаганда, - "Майдан і Антимайдан виступали за одні цінності". Савченко вірно констатує, що Антимайдан був за російську мову і за приєднання до Росії. Спільність Майдану і Антимайдану фактично лише в одному: обидва майдани  устами їх низових учасників виступали проти олігархату. Ця особливість потім була використана російським політтехнологом Бородаєм в пропаганді на ЛДНР. В Донбасі дуже сильні антиолігархічні настрої, потяг до рівності і соціальної справедливості в ідеальнокомуністичній обгортці. Цим Бородай і скористався. Але на польовім рівні всю цю пропаганду не видно і все це виглядає так, як описує Савченко.
Надія - людина з вищою військовою освітою, вивчала філософію і політологію. але в неї "народний", а не науковий світогляд. Тому питання журналіста до Савченко про концепцію: лібералізм, соціалізм чи консерватизм - нагадує питання Пєтьки до Василя Івановича: 
-Василий Иванович, ты за коммунистов, али за большевиков? 
Савченко відповідає по-єврейськи: А яка концепція була в Запорізькій Січі? Інше питання, про бажання Савченко стати президентом, теж нагадує "чапаївське": 
-Василий Иванович, а вот ты смог бы командовать армией  Всероссийской республики?
-Нет, Петька, подучиться малость надо!
Тут, як кажуть, запитання Петра до Павла говорить більше про Петра, ніж про Павла. Досить таки "придуркуваті" запитання, як на мою скромну думку...
Ні, нешановані порохоботи, Надія - не агент Кремля. Вона плоть від плоті українського народу.

Коментарі

Популярні публікації