Про складність розуміння простих термінів


Знаю зі шкільної програми Закон Ома: I=U/R. Знаю, що напруга це різниця потенціалів і одночасно електрорушійна сила (ЕРС). Зрозуміле поняття опору (R). Але що таке сила току (І) і чим вона відрізняється від "напруги" (U) і як це зобразити на "моделі водопроводу" (на схемі) не знаю і вам пояснити не зможу.
Справа в тому, що визначення з підручника фізики не розкривають суті поняття. Тобто визначення можна визубрити для екзамену, але до суті це вас не наблизить.
Гірше може тільки в бухгалтерському обліку з поняттями "дебет" та "кредит". Тут зворотня проблема. Кожний бухгалтер знає, що це таке, але не може дати визначення цих понять. Можна дати етимологію понять, дебет - з латини "він заборгував", кредит - "він вірить". І дуже вам це допомогло?
Можна пояснити, що дебет - збільшення суми в активному рахунку і зменшення її в пасивному. Але для цього треба мати поняття про активні і пасивні рахунки, бо ще є й активно-пасивні (чи були?). А щоб зрозуміти про рахунки, треба мати поняття активу і пасиву.
Справа розуміння дебета і кредита ускладнюється ще й тим, що ці терміни з'явилися ще до виникнення поняття від'ємного числа. "Червоне сторно" - то не від'ємне число. Це так його тепер розуміють, після того, як вивчать у школі арифметику, де дають визначення від'ємних чисел. "Червоне сторно" - це взагалі не математика, це юриспруденція! Конкретно - анулювання проведеної операції, яку в подальшому визнали помилковою.
Всі здогадуються, що облік бухгалтерський відрізняється від обліку оперативного і статистичного. Але він не зводиться до збору і систематизації інформації. Формальна мета бухобліку - побудова балансу. Сам бухоблік за одним з визначень - процес моделювання господарської діяльності. Тобто за Еклезіастом "що на низу, те й на верху". От тільки баланс "на верху" не має відповідника "на низу". Це значить, що бухоблік щось більше за процес моделювання. Та й Еклезіаст не зовсім правий: Бог є на верху, але тоді його немає на низу. Або коли Бог скрізь, то вже немає верху і низу.
Хоча бухоблік моделює абсолютно все, що відбувається в господарській діяльності на землі та й в усьому Всесвіті. А відбуватися може всього три речі:
- господарський факт, наприклад отримання товарів на склад чи видача грошей з каси,
- явище, наприклад недостача або крадіжка,
- процес, наприклад передача активу від одного власника до іншого або зміни форми активу з одного на інший.
Бухгалтерська проводка (що це?) - первинний елемент такого моделювання. Фіксуються дебет, кредит, два рахунки і сума.
***
Філософствувати на тему бухобліку мене навчив професор Василь Васильович Сопко.
Перефразуючи Анастасію Дмитрук: "Никогда мы не будем бухгалтерами!"

Коментарі

Популярні публікації