Солдат НАТО





Солдат НАТО

В арміях країн НАТО впроваджується міжнародний військовий проект "Солдат майбутнього" ("Future Soldier") за яким бійці забезпечуються сучасними комплектами бойової екіпіровки.

Головна ідея проекту полягає у збільшенні ефективності та продуктивності окремого солдата. Покращення показників досягається завдяки використанню технологічних досягнень 21-го століття, в тому числі, системи позиціонування і навігації, системи нічного бачення, поліпшених систем ціленаведення, систем моніторингу психофізіологічних параметрів стану бійця, а також новітніх розробках в області наноматеріалів для створення легкої динамічної броні-екіпіровки, яка може ще виконувати опорні функції екзоскелета.

В світі налічується не більше 8 сучасних екіпіровок Future Soldier. Це системи бойових комплектів: США - Land Warrior и Mounted Warrior, Франції – FELIN (Fantassin a Equipements et Liaisons Integres), Німеччини – IdZ (Infanterist der Zukunft), Великобританії – FIST (Future Integrated Soldier Technology), Іспанії – COMFUT (COMbatiente FUTuro or Future Warfighter), Канади - ISSP (Integrated Soldier System Project) и Ізраїлю - ANOG. Десятки країн світу, в тому числі більшість країн НАТО, впроваджують у своїх арміях сучасні комплекти бойової екіпіровки солдата (КБЕС), але за основу вони беруть напрацювання флагманів світового оборонпрому.

Кращі екіпіровки «Солдат майбутнього» загалом сконструйовані за однаковою схемою - присутні основні елементи та технологічні. 

До основних елементів відносяться бронежилет, шолом, системи нічного бачення, радіостанція та інші види зв'язку, навігатор, блок живлення і багатофункціональна стрілецька зброя. 

Високотехнологічні компоненти - лазерний далекомір, компактний комп'ютер, нашоломний або нагрудний дисплеєй, необхідні бази даних, електронні карти, систему позиціонування, програмами, що підтримують оперативний діалог і надання інформації в реальному часі. Їх характеризує система цифрового управління боєм, створена в США та Ізраїлі.

Сучасне екіпірування солдата - це комплексне рішення з 5-10 підсистем, включаючи засоби захисту, ведення вогню, зв'язку, управління, а також життє- та енергозабезпечення, тощо. Боєць, одягнений в бойову екіпіровку, стає одиницею єдиної мережі управління, здатної вести двосторонній обмін даними з командуванням.

Коментарі

Популярні публікації