З 24 липня банківська система в зоні АТО та Криму працює у надзвичайному режимі - НБУ

Банківська система в Луганській і Донецькій областях, а також у Криму працюватиме з 24 липня у надзвичайному режимі

Про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ, передаєЕспресо.TV.
"Із 24 липня 2014 року НБУ запроваджено надзвичайний режим роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим. Таке рішення викликане ситуацією, яка унеможливлює роботу банківської системи у звичайному порядку, та має на меті забезпечити фінансування потреб держави та життєдіяльності населення", - зазначено в повідомленні.
Як повідомлялося, НБУ затвердив інструкцію щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі постановою №435 від 22 липня.

Згідно з документом, правління Нацбанку наділено правом ухвалення рішень про припинення, заборону діяльності банків або здійснення окремих операцій.
Крім того, передбачається, що якщо банки не мають можливості здійснювати міжбанківський переказ коштів через СЕП, то вони мають забезпечити прийом від платників платіжних доручень у національній валюті на паперових носіях або у формі електронних документів, які надійдуть до банку за допомогою системи дистанційного обслуговування.
Крім того, НБУ регламентував роботу з готівкою в надзвичайних умовах, зокрема, передбачивши пошкодження готівки в теруправліннях фарбою або іншим шляхом у разі неможливості вивести грошові кошти.
Крім того, Нацбанк у разі введення надзвичайного режиму роботи може на підставі окремих розпорядчих документів вносити зміни до порядку формування та зберігання обов'язкових резервів, а також до порядку надання та погашення кредитів рефінансування.
Згідно з документом, у разі введення надзвичайного режиму роботи Нацбанк також може змінити окремі норми, зокрема, щодо організації та функціонування валютного ринку, міждержавних розрахунків, здійснення валютних операцій (торговельних, неторговельних і операцій, пов'язаних з рухом капіталу), переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

Коментарі

Популярні публікації