Бубонну чуму в Європі поширювали не щури, стверджують тепер вчені




Все йде до того, що людство має визнати – щури не винні у розповсюдженні бубонної чуми

У новому дослідженні, опубліковане у виданні Proceedings of the National Academy of Sciences стверджується, що не чорні щури, а значно менші за розміром гризуни – миші-піщанки з Центральної Азії, винні у тому, що бубонна чума поширилася свого часу всією Європою.

“Якщо ми дійсно праві, то ми маємо переписати значний фрагмент історії Європи”, говорить професор Нільс Крістіан Стенсет (Nils Christian Stenseth) з Університету Осло, повідомляє BBC News.

Вчені були переконані в тому, що поширення і відновлення Чорної Смерті, як називали бубонну чуму, відбувалося через заражених чорних щурів. А люди інфікувалися, коли голодні щури нападали на людей. Але проаналізувавши ДНК бактерій чуми та кільця дерев в Європі і порівнявши їх з періодами виникнення епідемій, науковці дійшли висновку, що винні у поширенні хвороби були піщанки, кількість яких значно зростала в умовах вологої весни і спекотного літа. Саме такі умови відповідають епідеміям чуми.

“Умови для розмноження піщанок і вошей, які перескакували з мишей на людей, виникали у Центральній Азії, а пізніше бактерії з’являлися у портових містах Європи звідки поширювалися континентом”, розповів Стенсет.

Коментарі

Популярні публікації