Про суть націоналізму (відповідь Сергію Басаревичу).


Не згодний з п.2, бо вважаю, що українські і польські, а так само і россійські націоналісти можуть і мають знайти спільну мову. Націоналізм, на мою думку, є антиподом нацизму, тому компроміс можливий, а той, хто наполягатиме на Holly War, не є справжнім націоналістом. Щодо вашого зауваження про неможливість універсальної пропагандистської концепції, то вважаю її цілком слушною. Я намагався написати лише про концепт пропаганди для західного користувача. Ми живемо в складну епоху, і націоналізм має пристосуватись до умов глобального світу, або померти.


Ох, шановний авторе, я в шоці від ідеологічного вінегрету у Вашій голові.
Тому спочатку про терміни. Націоналізм - всього лише ідеологія національної ідеї. Національна ідея виражає боротьбу твоєї нації з іншими націями і зводиться до слова "вижити". Національна держава - форма існування нації починаючи з епохи індустріального розвитку. До цього нації не було, але протонація була.
Кожна нація прагне мати власну державу, бо існувати в межах чужої держави - означає стати гноєм, що удобрює розвиток інших націй. На практиці це означає або фізичне знищення, або асиміляцію. Третього не дано.
Здобувши власну державу нація починає боротися за життєвий простір (територію), нарощуючи в собі життєвий потенціал (інтегральний показник, що включає в себе територію, населення, економічний і військовий потенціал, ефективність державного механізму і т.п.). 
Звичайно, певний час можливі і мирні стосунки і союзи з колишніми противниками, але це не відміняє боротьбу за життєвий простір, тобто за ресурси планети Земля. Стосовно подій ХХ століття це означає боротьбу за ринки збуту і дві світових війни, як засобу їх перерозподілу. Нічого не змінилося в цьому плані і в ХХІ столітті. Виклик наддержаві - США буде кинуто, як тільки вона ослабне, а її противники посиляться. 
Ідеологія включає в себе і наміри, тому війни ідеологічні завжди випереджають війни реальні. Звичайно ж націоналісти двох націй завжди знайдуть спільну мову проти третьої, але концептуально мир між націями неможливий. "Живим повинен лишитися лиш один!" 
З цього випливає, що націоналізм первинний, а різні глобалізації - вторинні. Не націоналізм щезне, а глобалізація зникне, як тільки домінування США в світі ослабне. Регіональні гравці просто поділять світ на кілька регіонів з власною валютою і замкнутою економікою. І будуть далі боротися між собою. 
Ось в таких реальних умовах існує світ. Якщо Ви з пропонованими означеннями не погоджуєтесь, то значить Ви - не націоналіст. 
Що ж до націонал-соціалізму то це просто сучасна форма націоналізму, яка ув'язує вирішення національного і соціального питань. Бо національна єдність неможлива в умовах класової боротьби та соціальних протиріч. Націонал-соціалізм ці протиріччя не усуває, але нівелює і гармонізує. 
Нацизм - не є інфернальне зло. Нацисти не робили нічого такого, щоб не робили до них або після них. 
Просто Гітлер мав у своєму розпорядженні великі ресурси, звідси й масштаби зла.

Коментарі

Популярні публікації