Кримчанам доведеться повернути кредити українським банкам

Четвер, 26 червня 2014, 10:48


Після анексії РФ території АРК над українськими банками нависла загроза збитків на суму понад 20 мільярдів гривень
Після анексії РФ території АРК над українськими банками нависла загроза збитків на суму понад 20 мільярдів гривень.
Нацбанк своєю постановою № 260 обірвав фінансові зв'язки між півостровом і материковою Україною, але як банкам повернути свої активи - пояснення від держави так і не послідувало, пише Forbes.ua.
Офіційної інформації про переговори між ЦБ РФ та НБУ також немає, пише видання.
Однак, як стало відомо Forbes, представники Центробанку Росії все-таки побували в Україні і провели відповідні переговори. І Нацбанк зміг знайти для цього вагомі аргументи - після того як у Криму було захоплено 4 мільярди гривень готівки, яка належить Ощадбанку.
Так, хоча офіційна позиція ЦБ РФ, зі зрозумілих причин, відсутня, схоже, сторони домовилися про те, що борги перед українськими банками не будуть "подаровані" тим, у кого вони є.
У разі неповернення кредитів кримських позичальників чекатимуть судові позови, спілкування з російськими колекторами і неможливість кредитування в російських банках, що працюють в Криму.
Заступник голови Центробанку Росії Михайло Сухов повідомив Forbes, що Банк Росії не може прийняти будь-яких рішень, юридично значущих для виконання зобов'язань підприємствами та громадянами Криму перед банками України.
"Разом з тим, ми виходимо з того, що сумлінне ставлення до взятих на себе фінансовими зобов'язаннями має бути обопільним як для банків, так і для їх клієнтів", - говорить Сухов.
Асоціація російських банків, в свою чергу, звернулася до жителів Криму із закликом про виконання своїх кредитних зобов'язань перед банками України з метою недопущення "неприємних ситуацій", які можуть виникнути у зв'язку з судовими позовами з боку українських фінустанов.

Варто відзначити, що якщо на 1 квітня кредитний портфель українських банків в Криму становив близько 20 млрд гривень, то на 1 червня на балансі банків України значилося в 2,5 рази менше коштів - лише близько 8,5 млрд гривень.
Решта боргів, найімовірніше, "пішли" в портфелі російських банків, або ж переуступлені колекторам.
Покупців на свої активи банки почали шукати ще наприкінці березня, задовго до того, як НБУ прийняв постанову № 260.
Водночас активи "Приватбанку" та Ощадбанку, ймовірно, були списані, і ці банки зможуть їх повернути лише в порядку заперечування нанесення збитку в міжнародних судах.
© 2005-2014, Економічна правда. 

Коментарі

Популярні публікації