Уряд готує заходи для блокування веб-сайтів

Останнє поновлення: Понеділок, 27 січня, 2014 p., 20:03 GMT 22:03 за Києвом

Уряд готується блокувати сайти
Ініціатива про блокування веб-сайтів може виходити від будь-якої фізичної чи юридичної особи
Кабінет міністрів України розробив проект постанови, що регулює процес розгляду питання про обмеження доступу до інтернет-ресурсів.
Згідно з проектом постанови, блокування сайтів зможе ініціювати будь-яка фізична або юридична особа, направивши письмову заяву експертам. Крім того, питання про обмеження доступу до інтернет-ресурсів можуть поставити перед Національною комісією з регулювання зв'язку (НКРЗІ) і самі експерти.
Посилення контролю над інтернетом є частиною пакету Клацнути законів, ухвалених 16 січня з порушенням процедури голосування, скасування яких вимагає українська опозиція і ухвалення та репресивну природу яких засудили офіційні представники ЄС і США.

Технологія блокування сайтів

Відповідно до проекту постанови уряду, яку цитують інформагенції, склад експертної комісії формуватимуть Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Нацкомісія з фондового ринку і Держфінмоніторинг. Ці державні органи повинні будуть упродовж двох днів після того, як постанова набуде чинності, повідомити про склад експертної комісії НКРЗІ.
Експерти аналізують веб-сайти і подають висновки НКРЗІ, яка має впродовж 7 робочих днів ухвалити остаточне рішення щодо відключення того чи іншого веб-ресурсу.
Для ініціювання питання про блокування інтернет-ресурсів, які не зареєстровані як інформагентства, до НКРЗІ має надійти відповідний лист про відсутність реєстрації від Укрдержреєстру.
Голосування руками
16 січня голосували руками і без обговорення
Відновити доступ до сайту телеком-оператори та інтернет-провайдери зможуть у тому випадку, якщо експерти або Укрдержреєстр відкликали свій висновок або ж після оскарження рішення про закриття веб-сайту в суді.

"Остання крапля"

Серед 11 законів і однієї постанови, які 16 січня без жодного обговорення проголосували підняттям рук депутати з фракцій Партії регіонів і КПУ, був закон Вадима Колесніченка і Володимира Олійника "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".
Цей закон запроваджує кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє розповсюдження екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, зобов'язує реєструвати інтернет-медіа, забороняє "незаконні" збір, зберігання, використання, знищення, розповсюдження конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їхніх близьких родичів або членів сім'ї, а також містить інші норми, що обмежують права та свободи громадян.
Інтернет-спільнота назвала проголосовані 16 січня і підписані президентом закони спробою запровадити державний контроль в інтернеті і поширити репресії в інформаційній сфері.
У відкритому листі Вікторія Тігіпко, яка серед іншого займається питаннями інтернет-бізнесу, закликала ІТ-спільноту об'єднатися, щоб домогтися скасування репресивних законів.
"Закони, прийняті з порушенням процедури голосування 16 січня, не лише фактично знищують свободу в інтернеті, але й змушують IT-компанії оплачувати інструменти контролю над свободою слова в мережі з власної кишені, - написала пані Тігіпко. - Це остання крапля для всіх, кому і так доводиться вести бізнес в умовах тотальної корупції та правового свавілля".
Її чоловік Сергій Тігіпко, який на президентських виборах 2010 року набрав понад 13% голосів і був на третьому місці, а зараз є заступником голови фракції Партії регіонів у парламенті, також виступив за те, щоби на позачерговому засіданні парламенту 28 січня скасувати ухвалені 16 січня закони.

Рада Європи - проти

Рада Європи оприлюднила рекомендацію Верховній Раді призупинити або скасувати дію прийнятих 16 січня законів.
Про це сказано в заяві, яку оприлюднив на Клацнути офіційному сайтіРади Європи генеральний секретар Турбйорн Ягланд.
"Проведена Радою Європи початкова оцінка законів від 16 січня показує, що занадто багато їх положень явно не відповідає Європейській конвенції про права людини. Отже, вони не мають застосовуватися", - сказано в заяві.
Рада Європи рекомендує Раді або скасувати ці закони, або призупинити їх застосування на значний період часу для того, щоб забезпечити їх всебічний розгляд у парламенті.

Коментарі

Популярні публікації